Fannie ja Freddie paluvad taas riigiabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone Foto: Reuters / Scanpix

Riigistatud laenuandja Fannie Mae ütles eile, et vajab USA valitsuselt täiendavalt juurde 8,4 miljardit dollarit.

Ettevõte kannab hapude eluasemelaenude tõttu jätkuvalt raskeid kahjumeid.

Tänavu esimeses kvartalis kaotas Fannie 13,1 miljardit dollarit ehk 2,29 dollarit aktsialt. Siia hulka on arvestatud ka 1,5 miljardit rahandusministeeriumile dividendiks makstud dollarit – valitsusabi osana neile eraldatud eelisaktsiatelt. Võrdluseks: 2009. aasta esimeses kvartalis oli Fannie kahjum 23,2 miljardit ja neljandas kvartalis 16,3 miljardit dollarit.

Vaid veidi enne Fannie Mae abipalvet ehk alles läinud nädalal jõudis samalaadse soovi edastada ka tema väiksem konkurent Freddie Mac, kes soovib sularahasüstina juurde 10,6 miljardit dollarit. Koos nende viimatisoovitud summadega koguneks nende kahe, 2008. aastal valitsuse poolt päästetud firma kontole juba 148 miljardit dollarit maksumaksjate raha.

Fannie ja Freddie hoiavad aga sisuliselt üleval kogu USA eluasemeturgu, tagades finantseeringuid suuremale osale hüpoteekidest.

George Masoni ülikooli vanemteadur Anthony Sanders ristis Fannie ja Freddie «meie oma Kreeka tragöödiaks». Tema arvestuste kohaselt on need kaks maksumaksjale maksma läinud juba ligikaudu 8000 miljardit dollarit, kui riigivõlg ja laenugarantiid sinna hulka arvestada.
Maksumaksja tasku suunas küünitavad firmad taas oma käed hetkel, mil vabariiklased üritavad leida vajalikku toetust, et suruda läbi kongressis arutlusel oleva finantsreformide eelnõu muudatus – mis just sellist liiki abile teatud piirangud seaks.

Üks ettepanek ongi nõuda, et Fannie ja Freddie otsad vaikselt kokku tõmmataks – kui nad kahe aastaga finantsilises mõttes jalgu alla ei võta. Vaevalt aga selline ettepanek laialdast toetust leiab.

Keefe, Bruyette & Woodsi analüütik Bose George ütles, et Fanniel ja Freddiel peaks aasta lõpuks juba piisavalt reserve kogunema, et oma senised kahjumid kinni katta – 2006. ja 2007. aastal antud riskantsed eluasemelaenud kaasa arvatud.

Eeldades, et eelolevatel aastatel väljastatavad laenud annavad ootuspärasemaid tulemusi, võiksid mõlemad 2011. aasta keskpaigaks kahjumist välja ronima hakata, arvas ta.

Fannie Mae ütles, et üle kolme kuu venivate kodulaenumaksete arv tõuseb jätkuvalt, kuigi mitte enam nii kiiresti, kui varem. Detsembri lõpu seisuga oli kasvutempo 5,38 protsenti, käesoleva aasta esimese kvartali lõpuks aga 5,47 protsenti.

Freddie andmetel langes veebruariga võrreldes märtsikuus maksetega hilinemiste kasvutempo – esimene positiivne märk ligi kolme aasta jooksul.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles