Venemaa kavandab mõjuvõimu laiendamist välisturgudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli panoraam.
Kremli panoraam. Foto: Wikipedia.org

Venemaa Föderatsioon kavandab majanduslikule võimsusele toetudes kümnetes riikides majandusliku laienemise aktiviseerimist. Väljatöötamisel olev kava näeb ette ka Eesti ja teiste Balti riikide turgude hõivamist.

Ajakirja Newsweek venekeelse väljaande käsutusse sattunud Venemaa välisministeeriumis välja töötatud uue väliskaubanduse doktriini kohaselt soovib Venemaa majanduslike survevahenditega oma majanduslikku mõjuvõimu suurendada.

Pragmaatilise kava, mille tegi täna avalikuks ka Venemaa välisminister Sergei Lavrov, üheks eesmärgiks on väliskapitali, seal hulgas ka Euroopa Liidu investorite mõju vähendamine nende riikide turgudel, mis asuvad Venemaa naabruses ning mis on ülemaailmse finants- ja majanduskriisi tõttu oma atraktiivsust kaotanud. Kokku puudutab eriprogramm tervelt üle poolesaja riigi nii Euraasias, Lõuna- ja Põhja-Ameerikas, Aafrikas kui ka Austraalia mandril.

Balti riikide puhul peab Venemaa oluliseks infrastruktuuri kasutamist Vene kaupade transiidiks. Oluliseks peetakse ka energia-, infotehnoloogia-, logistika- ja transpordisektorit.

Newsweeki teatel Venemaa presidendi Dmitri Medvedev esialgse heakskiidu pälvinud, kuid praegu kooskõlastamisel oleva uue väliskaubanduse doktriini kohaselt tugineb Moskva edaspidi oma välispoliitikas seisukohale, mille kohaselt pole Venemaal väliskaubanduses sõpru ega vaenlasi, vaid üksnes huvid.

Sel moel püüab Venemaa toetada nii oma majanduslikku arengut kui ka välispoliitilisi ambitsioone, parandades seejuures suhteid lääneriikidega, et meelitada riiki rohkem välisinvesteeringuid. Oma eesmärkide saavutamise nimel peetakse oluliseks suhete tugevdamist Ameerika Ühendriikide, Lääne-Euroopas asuvate partneritega, Euroopa Liiduga laiemalt ning ka teiste piirkondade juhtivriikidega.

Lavrovi sõnul on uus doktriin vajalik, et viia ellu Medvedevi niinimetatud leivanumber - kava moderniseerida Venemaa majandust -, millega praegune president üritab eristada end endisest presidendist, praegusest peaministrist Vladimir Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles