Tai ekspeaminister põgenes Suurbritanniasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thaksin ja Potjaman Shinawatral on rasked ajad
Thaksin ja Potjaman Shinawatral on rasked ajad Foto: AFP / Scanpix

Endine Tai peaminister Thaksin Shinawatra põgenes 4 miljoni dollarilisest kautsjonist hoolimata eksiili Suurbritanniasse.


Shinawatra on Tai rikkamaid inimesi ning on olnud tõmmatud mitmesse kohtuvaidlusesse. Kautsjon puudutas juhtumit maatükiga, mille ta väidevatalt omandas tänu oma positsioonile peaministrina.

Mõne nädala eest mõistis kohus kolmeks aastaks vangi Shinawatra abikaasa maksudest kõrvalehoidmise eest, kuid ta jäi samuti kautsjoni vastu vabadusse edasikaebamisvõimaluse tõttu.

Shinawatrad sõitsid kohtu loal Pekingisse olümpiamänge vaatama. Pühapäevasele Thai Airways'i lennule Bangkokki paar ei ilmunud. Selle asemel faksis Thaksin Shinawatra uudise Londonist, kus ta viibis eksiilis ka peale 2006. aasta sõjaväelist riigipööret, kirjutas Bangkok Post.

Oma avalduses viitas ekspeaminister poliitilisele sekkumisele kohtuvaidlusse, et «teha lõpp mulle ja mu perekonnale». Kohus väljastas ta arreteerimiskäsu.

Analüütikute sõnul sai eksiili minekul otsustavaks Potjaman Shinawatrale määratud kolme-aastane vanglakaristus ning Thaksin Shinawatra kohtu suunas tehtud kriitika võib tähendada, et ta ei saa pikka aega naasta.

Lisaks võib neil raskusi tekkida kahe miljardi dollari kätte saamiseks külmutatud Tai arvetelt.

Tai aktsiaturg tõusis uudiste peale kaks protsenti lootuses, et vastuolusid tekitava isiku lahkumine riigist aitab leevendada viimaste kuude pingelist poliitilist olukorda.

Thaksin Shinawatra tõugati peaministri toolilt 2006. aasta septembri sõjaväelise riigipöördega, kus sõjaväelaste üheks argumendiks oli «lokkav korruptsioon». Eksiilis olles ostis ta inglise Premier League'i klubi Manchester City.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles