Tuhanded Ukraina meeleavaldajad kogunesid uuesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna õhtul kogunes Miikaeli Kuldsete Kuplite kloostri juurde umbes 10 000 euromeelset demonstranti.
Täna õhtul kogunes Miikaeli Kuldsete Kuplite kloostri juurde umbes 10 000 euromeelset demonstranti. Foto: SCANPIX

Umbes 10 000 Ukraina euromeelset demonstranti kogunesid täna pärast eelmise meeleavalduse jõuga laialiajamist Kiievi kesklinnas asuva kloostri esisel väljakul.

Miikaeli Kuldsete Kuplite kloostri juurde kogunenud rahvahulk hüüdis «häbi» ja «astu tagasi». Kloostrisse pages koidikueelse haarangu järel mitusada demonstranti, kellest paljud said vägivallas viga.

Opositsioonijuhid nõudsid ennetähtaegseid parlamendi- ja presidendivalimisi ning kannustasid rahvast meelt avaldama.

«Igaüks teist peab tulema tänavale ja väljendama oma seisukohta, millises riigis ta elada tahab -- totalitaarses politseiriigis, kus teie lapsi pekstakse, või euroopalikus riigis,» ütles opositsioonierakonna UDAR juht ja poksitšempion Vitali Klõtško.

Endine siseminister, aprillis president Viktor Janukovõtšilt armu saanud Juri Lutsenko ärgitas kiievlasi alustama esmaspäeval streiki, et kukutada «see bandiitlik režiim» ja sundida riigipead tagasi astuma.

Opositsiooniliider Arseni Jatsenjuki sõnul kohtus opositsioon laupäeval Euroopa Liidu suursaadikutega.

«Meil oli väga tõsine jutuajamine,» ütles Jatsenjuk. «Loodame läänemaailmalt selget ja karmi reaktsiooni.»

Vangis olev endine peaminister Julia Tõmošenko kutsus oma tütre vahendusel esmaspäevast alates meelt avaldama, kuni valitsus on kukutatud.

Ukraina miilitsa eriüksus Berkut ajas laupäeva varahommikul Kiievi Iseseisvuse väljakul (Maidan) kumminuiade ja pisargaasi abil laiali sajad meeleavaldajad, kes protestisid president Janukovõtši otsuse vastu jätta reedel lõppenud Vilniuse tippkohtumisel sõlmimata assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepe Euroopa Liiduga.

Opositsioonipoliitiku ja endise tippjalgpalluri Andri Ševtšenko sõnul said miilitsaoperatsioonis kümned inimesed viga ja kümned võeti vahi alla.

«Ukrainas pole midagi sellist varem nähtud,» teatas Ševtšenko sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Kiievi miilitsa sõnul võeti vahi alla 35 inimest võimudele vastuhakkamise ja korrarikkumise eest. Enamik neist on vabaks lastud. Demonstrandid tulistas miilitsatöötajaid ilutulestikurakettide ja loopisid kividega, tekitades kahju ühele politseibussile, seisis avalduses.

President Janukovõtši administratsioon pole sündmusi kommenteerinud, kuid peaminister Mõkola Azarov teatas suhtlusvõrgustikus Facebook, et on «sügavalt vihane ja mures» ning lubas põhjalikku uurimist.

Protestid vältavad teist nädalat president Janukovõtši 21. novembri otsuse vastu loobuda assotsiatsioonileppest Euroopa Liiduga.

Ukraina valitsus põhjendas ootamatut kursimuutust läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele ja vajadusega «taastada kaotatud kaubanduse maht Venemaaga». See tõi kaasa läänemeelsete ukrainlaste protesti ja eelmise pühapäeva, 24. novembri meeleavaldus Kiievis oli suurim pärast 2004. aasta oranži revolutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles