Kiievi militsaülem pani ameti maha

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded ukrainlased marssisid täna Iseseisvuse väljaku poole Kiievis. Hinnanguliselt oli kokkutulnuid 50 000.
Tuhanded ukrainlased marssisid täna Iseseisvuse väljaku poole Kiievis. Hinnanguliselt oli kokkutulnuid 50 000. Foto: SCANPIX

Kiievi miilitsaülem Valeri Korjak, kes andis eriüksusele Berkut korralduse ajada jõuga laiali Euroopa väljakule kogunenud meeleavaldajad, pani ameti maha.

Korjaki üks asetäitjatest kinnitas uudisteportaalile UNN, et miilitsaülem kirjutas lahkumisavalduse eile õhtul.

«Ta otsustas ise seniselt ametipostilt lahkuda. Kuigi selleks momendiks polnud lõplikke järeldusi seoses öiste sündmustega Maidanil tehtud ja talle polnud esitatud ühtegi süüdistust,» rääkis ta.

Siseminister Vitali Zahhartšenko teatas, et Korjaki vallandamise küsimus vaadatakse läbi pärast ametkondlikku juurdlust. Minister palus vabandust Berkuti liikmete julmade võtete pärast Maidanil ja kinnitas, et oli jõu kasutamisele kategooriliselt vastu ja avaldas oma seisukoha ka kolleegidele.

Korjak ise väitis, et miilits oli sunnitud kasutama meeleavaldajate vastu jõudu «võttes arvesse ohtu elule ja tervisele».

Ta lisas et aktsioonide korraldamine väljakul oli kohtu otsusega keelatud, kuna munitsipaalametnikud olid palunud siseministeeriumilt tagada neile võimalus panna Iseseisvuse väljakule püsti näärikuusk.

Korjak kinnitas, et jõudemonstratsiooni tõttu Maidanil algatati 12 kriminaalasja ja seda näiteks huligaansuse ja miilitsatöötajate vastu jõu kasutamise tõttu ning ühiskondlike hoonete hõivamise pärast.

30. novembri varahommikul ajasid militsionäärid jõuga laiali Iseseisvuse väljakule ehk Maidanile kogunenud eurointegratsiooni poolehoidjad. Intsidendis sai viga 30 inimest, neist seitse viidi haiglasse. Miilitsatöötajad võtsid kinni 35 valitsusvastast.

Eriüksuse Berkut liikmete tegevuse mõistsid hukka rahvusvahelise üldsuse esindajad, aga ka Ukraina tippjuhid, nagu president Viktor Janukovõtš ja peaminister Mõkola Azarov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles