Ukraina opositsioonierakonna juht kuulutas välja üleriigilise streigi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas möllab Kiievi tänavatel.
Rahvas möllab Kiievi tänavatel. Foto: SCANPIX

Ukraina opositsioonierakonna Svoboda juht Oleg Tjagnibok kuulutas pühapäeval Kiievi Iseseisvuse väljakule kogunenud meeleavaldajate ees välja üleriigilise üldstreigi.

«Me alustame üleriigilist streiki,» lausus Tjagnibok. «Sellest hetkest alates me väljakult enam ei lahku.»

Opositsioonierakonna UDAR pressiteenistuse teatel meeleavaldajad pühapäeval Euroopa väljakule ei lähe, vaid jäävad Iseseisvuse väljakule, kus opositsiooni juhid kõnedega esinevad.
Protestiüritusele oli pühapäeva lõuna ajal kogunenud ligikaudu 40 000 demonstranti, kellest paljudel olid kaasas ka lapsed. Kuna väljak oli rahvast täis, seisid paljud ka Bessarabska väljaku poole suunduval Kreštšatniku bulvaril.

Ajakirjanduse teatel on meeleavaldused võtmas ka vägivaldsemaid mõõtmeid. Rahvahulk on lõhkunud väljakust 200 meetri kaugusel asuva linnavalitsuse hoone mitu akent, kuid Interfaxi korrespondendi sõnul keegi hoonesse veel sisenenud ei ole.

Kaks miilitsat sai viga, kui demonstrandid üritasid tungida presidendikantseleisse, teatas siseministeeriumi pressiteenistus. Esialgsetel andmetel püüdsid seni tuvastamata isikud lükata ümber hoone ümber püstitatud ajutist kaitsetõket ning kantseleisse siseneda. Ukraina meedia on kirjutanud, et Bankovaja tänaval asuvat presidendikantseleid ründas kamp maskides noori, kes üritasid tara pikali sõita traktoriga.

Siseministeeriumi Kiievi osakonna juhataja Valeri Korjak esitas siseminister Vitali Zahhartšenkole ministeeriumi juhtkonna pühapäevasel koosolekul lahkumisavalduse. Minister Korjaki avaldust ei rahuldanud, kuid ütles, et osakonnajuht on sisejuurdluse lõpuleviimiseni töölt kõrvaldatud.

Kiievis kestavad igapäevased valitsusvastased meeleavaldused juba enam kui nädal aega alates sellest, kui president Viktor Janukovõtš otsustas loobuda assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimisest EL-iga suhete edendamise kasuks Venemaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles