Lutsenko: Ukrainas on alanud revolutsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvamassid Kiievi kesklinnas täna.
Rahvamassid Kiievi kesklinnas täna. Foto: SCANPIX

Massimeeleavaldused on kasvanud üle revolutsiooniks, kuulutas Ukraina endine siseminister Juri Lutsenko pühapäeval Kiievi Iseseisvuse väljakule kogunenud kümnetele tuhandetele meelavaldajatele.

«Meie plaan on selge. Tegemist pole enam meeleavalduse, vaid revolutsiooniga,» ütles ta Iseseisvuse väljakul nn rahvaassambleel meeleavaldajatele.

«Kodanikuühiskond ja poliitikud viimistlevad täna selle, mida ei viidud 1991.ja 2004. aastal lõpule. Ukraina Nõukogude Sotsialistlik Vabariik vajub täna möödanikku. Me oleme tunnistajaks selle matusele,» ütles Lutsenko, kes on opositsioonilise Ukraina Kolmanda Vabariigi liikumise juht.

Lutsenko ärgitas riigi idaosas elavaid ukrainlasi ühinema teiste regioonidega võitluses režiimi vastu. «Me ei vaheta välja mitte üksnes presidenti, vaid riigi võimusüsteemi. Me muudame Ukrainat,» kuulutas ta.

Ühtlasi kutsus endine siseminister rahvaassambleel osalejaid tulema esmaspäeval Iseseisvuse väljakule valitsuse ja presidendi administratsiooni hoonete juurde.

Lisaks ütles ta, et siseminister Vitali Zahhartšenko tuleb laupäeva varajastel tundidel Iseseisvuse väljakul viibinud meeleavaldajate jõuga laialiajamise eest vastutusele võtta.

Opositsioonierakonna Batkivštšina juhi Arseni Jatsenjuki sõnul ei kavatse protestijad väljakult lahkuda enne, kui peaminister Mõkola Azarovi juhitud valitsus on tagasi astunud. Tema sõnul paigutatakse väljakule Rahvusliku Vastupanu Peakorter.

Massimeeleavalduse korraldajate sõnul jätkavad vastupanuliikumise üksused Kiievis asuvate valitsushoonete piiramist.

Opositsioonierakonna Svoboda juht Oleg Tjagnibok teatas, et partei aktivistid on hõivanud Kiievi linnavolikogu ja linnavalitsuse hooned. «Svoboda liikmed hõivasid linnavolikogu hoone,» ütles ta Iseseisvuse väljakule kogunenud meeleavaldajatele. «Meie ajutine peakorter viiakse üle sinna. Seejärel viime me selle Bankova tänavale (presidendi administratsiooni hoonesse),» ütles ta.

Tjagnibok teatas varem, et opositsioon kuulutab välja üleriigilise üldstreigi.

Ajakirjanike hinnangul on Iseseisvuse väljakule kogunenud vähemalt 100 000 inimest.
Kiievis kestavad igapäevased valitsusvastased meeleavaldused juba enam kui nädal aega alates sellest, kui president Viktor Janukovõtš otsustas loobuda assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimisest EL-iga suhete edendamise kasuks Venemaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles