David Cameroni koalitsioonivalitsus alustas tööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron eile abikaasa Samanthaga Downing Streetil peaministri residentsi ees.
David Cameron eile abikaasa Samanthaga Downing Streetil peaministri residentsi ees. Foto: SCANPIX

Eile õhtul Suurbritannia uueks peaministriks saanud konservatiivide liider David Cameron on alustanud liberaaldemokraatidega sõlmitud koalitsioonivalitsuse moodustamist.


43-aastane Cameron tõusis riigi viimase 200 aasta noorimaks peaministriks pärast seda, kui Gordon Brown eile oma tagasiastumisest teatas, vahendas BBC.

Liberaaldemokraatide liider Nick Clegg sai valitsuskabinetis asepeaministri koha. Suurbritannia esimeses koalitsioonivalitsuses pärast Teist maailmasõda saavad peale Cleggi kabinetis koha veel neli liberaaldemokraati. Varem pole toorid ja liberaaldemokraadid Westminsteris võimu jaganud.

Konservatiivid võitsid 6. mai üldvalimistel parlamendi alamkojas enim kohti, kuid mitte piisavalt, et üksi valitsust moodustada. Järgnenud kõnelustel saabus läbimurre eile, kui oli selgunud, et valimistel kolmanda tulemuse saanud liberaaldemokraadid eelistavad koalitsioonipartnerina konservatiive, mitte seni riiki valitsenud Tööparteid.

Praegu on teatavaks tehtud järgmised uue valitsuse ministrid: rahandusministriks sai George Osborne, välisministriks William Hague, kaitseministriks Liam Fox ja tervishoiuministriks Andrew Lansley.

Liberaaldemokraadid peaksid BBC andmetel saama valitsusasutustes kokku 20 kohta, nende seas Šoti ministri ametikoha ning kõrge positsiooni rahandusministeeriumis.

Mis puudutab koalitsioonilepet, siis allikad on seni öelnud järgmist:

  • eelarvepuudujäägi vähendamiseks tehakse kiireid samme, 50 päeva jooksul võetakse vastu erakorraline eelarve
  • järgmised üldvalimised toimuvad 2015. aasta mai esimesel neljapäeval
  • korraldatakse referendum võimu edasise loovutamise üle ELile, liberaaldemokraadid loobusid viieks aastaks kavast minna üle eurole
  • liberaaldemokraadid nõustusid tooride ettepanekuga piirata väljaspoolt ELi tulevate sisserändajate arvu
  • liberaaldemokraadid loobusid vastuseisust uute Tridenti tuumarakettide ostmisele, kuid programmi maksumust kontrollitakse hoolikalt
  • korraldatakse referendum nn alternatiivsele hääletusele (valija järjestab oma eelistuse kohaselt mitu kandidaati) ülemineku üle.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles