Kasahstani president saab kohtuliku puutumatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

Kasahstani parlament kiitis täna ühehäälselt heaks eelnõu, mis annab riiki 1991. aastast valitsenud president Nursultan Nazarbajevile «rahva juhi» tiitli ning tagab talle puutumatuse õigusemõistmise eest.


Eelnõu, mis vajab veel ülemkoja heakskiitu, tõstatab AFP teatel uusi küsimusi Nazarbajevi tulevikuplaanide kohta. Kriitikute sõnul tahab ta elu lõpuni presidendiks jääda.

Eelnõu algatasid eelmisel nädalal võimuerakonna Nur Otan kolm rahvasaadikut, kes võrdlesid Nazarbajevit ajalooliste suurkujudega nagu George Washington, Mustafa Kemal Atatürk ja Mahatma Gandhi.

Kui eelnõu lõplikult heaks kiidetakse, ei oleks «rahva juhti» presidendina toime pandud tegude eest võimalik võtta vastutusele kriminaal- ega halduskohtus, ütles rahvasaadik Amzebek Žolšibekov.

Nazarbajevi praegune ametiaeg saab otsa 2012. aastal, kuid kolme aasta eest otsustas parlament, et Nazarbajevil on õigus kandideerida riigipeaks nii kaua, kui ta seda soovib.

End jõuka ja välisinvesteeringutele orienteeritud maana reklaamivat Kasahstani on inimõiguslased korduvalt kritiseerinud meedia- ja internetivabaduse piiramise pärast.

Kesk-Aasia riik on praegu esimese postsovetliku maana Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles