Pildid: Venemaa uus allveelaev sai hüüdnimeks «must auk»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Peterburis lasti möödunud nädalal vette laevastiku uusim allveelaev.

Alus kannab nime Novorossiisk ning sellel on tänapäeva tipptehnoloogia, edastab Russia Today.

Aluse kapteni Konstantin Tabatšnõi sõnul on Varšavjanka klassi allveelaev selline, et seda on äärmisel keeruline märgata ning selle tõttu saab seda merede «mustaks auguks» nimetada.

Alus lasti piduliku tseremoonia saatel vette Peterburi Admiraliteedi laevatehases. Seda õnnistas ka Vene õigeusukiriku esindaja.

Novorossiisk on esimene kuuest uuest allveelaevast, mis valmistatakse Musta mere laevastiku jaoks. Ülejäänud  viis allveelaeva valmivad kahe aasta jooksul.  

Uus allveelaevatüüp arendati vanemast Kilo klassi ründeallveelaevadest.  

«Juba oleme kuulnud, et välisriikides nimetatakse seda alust «mustaks auguks», kuna selle müratase ja avastamise võimalus on minimaalne. Selle laeva tähtsaimaks omaduseks on see, et seda on väga raske tabada,» selgitas kapten Tabatšnõi.

Novorossiiski ehitamine algas 2010. aasta augustis.

Varšavjanka klassi allveelaevad ei ole tuumakütusega, vaid diislikütusega. Tegemist on alustega, mida saab kasutada veepinnal liikuvate laevade ja allveelaevade hävitamiseks suhteliselt madalas vees. Need allveelaevad on võimelised ründama ka sadamates.

Nimetatud allveelaevad saavad liikuda väga vaikselt, kuna nende kere on kaetud helisid abosrbeerivate materjalidega. Tuumaallveelaevad tekitavad rohkem heli, kuna reaktorid vajavad veepumpade abil saadavat jahutusvett. Diiselallveelaevadel seda vajadust ei ole.

Novorossiiski veeväljasurve on 3100 tonni. Sellel on 18 torpeedot, kaheksa õhutõrjeraketti ja meremiinid. Suurim kiirus ulatub 20 sõlmeni ja sukeldumissügavus on 300 meetrit. Meeskonda kuulub 52 liiget.

Venemaa müüb uusi allveelaevu ka välisriikidele. Vietnami kaitseministeerium tellis Venemaalt kuus Varšavjanka allveelaeva ja ka koolituse tulevastele meeskondadele. Vietnam peaks alused kätte saama 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles