USA saatis kaks Guantánamo Bay alžeerlast vägisi kodumaale tagasi

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp Guantanamo Bay mereväebaasis Kuubal.
USA lipp Guantanamo Bay mereväebaasis Kuubal. Foto: SCANPIX

Kaks alžeerlasest kinnipeetut USA Guanatano Bay vangilaagrid on kodumaale tagasi saadetud, teatas täna riigi kaitseministeerium. Vangid on eelnevalt selle vastu kõvasti protesteerinud, kartes, et neid võidakse kodumaal hakata taga kiusama.

«Kaitseministeerium teatas 5. detsembril Djamel Saiid Ali Ameziane ja Bensayah Belkecemi üleviimisest Guantanamo Bay kinnipidamisasutusest Alžeeria valitsuse kätte. Selle puhul on arvesse võetud mitmeid faktoreid, sh julgeolekuküsimusi,» kirjutati tänases avalduses.

Bensayah ja Ameziane võitlesid mõlemad Alžeeriasse saatmise vastu. Amezianet esindava juristi Robert Kirsch sõnul polnud tagasisaatmine üldsegi vabatahtlik. Tunneme kaasa härra Bensayah’le ja tema perekonnale, kes teda enam kunagi ei näe, sõnas Kirsch.

Bensayah oli nõudnud, et teda saadetaks tagasi Bosniasse – riiki, kus ta 2002. aastal vahistati ja kus siiani elavad tema naine ja tütred.

«USA koordineeris tegevus Alžeeria valitsusega, et kindlustada nende üleviimiste turvalisust ja inimlikke tingimusi,» seisis USA võimude avalduses.

Kinnipeetute üleviimine nende kodumaale on osa USA president Barack Obama praegugi toimuvast, kuid kõvasti hilinenud pingutustest sulgeda USA Kuubal asuv kinnipidamisasutus. Asutus avati 12 aasta eest ja hetkel peetakse seal kinni üle 160 terrorismis kahtlustatavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles