Kümme kuulsat tsitaati, mis pärinevad Nelson Mandelalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela
Nelson Mandela Foto: SCANPIX

Väljaanne The South African avaldas Neslon Mandela kümme kõige kuulsamat tsitaati.

Kaitsekõne 1964. aasta kohtuistungil

«Olen võidelnud valgete ülemvõimu vastu ja olen võidelnud mustade ülemvõimu vastu. Usun demokraatliku ja vaba ühiskonna ideaali, kus kõik inimesed elavad võrdsena ja neil on samasugused võimalused. See on ideaal, mille nimel ma elan ja mida ma loodan kunagi näha realiseeruvat. Kuid kui elu nõuab, siis olen valmis selle ideaali eest ka surema».

Kõne Walter Sisulu 90. sünnipäeva pidustustel 2002

«See, mis elus on tähtis, ei ole vaid see, et me oleme elanud. See, mida me oleme teinud teiste heaks, annab meie elule tähenduse».

Lause raamatust «Long Walk to Freedom», mis avaldati 1994

«Olemaks vaba, ei piisa vaid ahelatest lahti saamisest, vaid tuleb elada viisil, mis aitab kaasa ja austab ka teiste vabadust».

Mandela: The Authorised Portrait intervjuu 2005

«Ideesid saab edasi anda, kui mõistad kuulajaid ja viskad nalja. Rasketest asjadest rääkides tuleb olla täiesti rahulik. Just see mõjub ja paneb inimesed tegutsema. Ja mulle see meeldib».

Larry King Live jutusaade 2005

«Mind nimetati minevikus terroristiks, kuid kui ma vanglast pääsesin, siis paljud, kaasa arvatud mu vaenlased, toetasid mind. Vabaduse eest võitlejad ei ole terroristid. Kuigi mind minevikus hüüti terroristiks, siis nüüd toetavad mind need, kes seda tegid».

Lause raamatust «Long Walk to Freedom», avaldatud 1994

«Mitte keegi ei vihka teist inimest sündides tema nahavärvi, päritolu ja religiooni tõttu. Ühiskond õpetab inimesi vihkama, kuid kui neid on võimalik õpetada vihkama, siis neid on võimalik õpetada ka armastama, sest armastus on inimesele loomulikum kui vihkamine».

Kõne Witwatersrandi ülikoolis 2003

«Hea haridus on kõige tugevam relv, mida saab kasutada maailma muutmiseks».

Lause raamatust «Long Walk ti Freedom», avaldatud 1994

«Kui tahad vaenlasega rahu sõlmida, siis pead õppima temaga koostööd tegema. Siis saab vaenlasest hoopis sõber».

Mandela elu käsitlev dokumentaalfilm 1994

«Me ei saa surma eest põgeneda. Kui inimene on täitnud oma ülesande kaaslaste ja riigi suhtes, siis saab ta rahuliku südamega siit ilmast lahkuda. Olen andnud endast kõik ja selle tõttu jään ma igavikku».

Lause raamatust «Long Walk to Freedom», avaldatud 1994

«Julge ei ole mitte see inimene, kes ei karda, vaid see, kes võidab hirmu».

Nelson Mandela suri eile 95-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles