Mandela eraelu oli tormiline ja kirev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela
Nelson Mandela Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Aafrika Vabariigi endine president ja poliitik Nelson Mandela suri eile 95-aastasena.

Mandela poliitikukarjäär kui ka ta eraelu oli väga mitmekülgne ja kirev, edastab Reuters.

Ta oli kolm korda abielus. Oma esimese naise Evelyn Masega kohtus Mandela 1940. aastate alguses kui ta oli kolinud Eastern Cape provintsist Transkeinist Johannesburgi.

Johannesburgis sai ta sõbraks Aafrika rahvuskongressi (African national Congress – ANC) liikme Walter Sisuluga, kelle kaudu ta kohtus mehe sugulase Evelyniga.

Mandela ja Evelyn Mase abiellusid vaid paar kuud pärast esmakohtumist. Siis liitus Mandela ka ANCiga ning alustas koos Sisulu ja Oliver Tamboga võitlust apartheidi vastu.

Mandela ja ta naine said kolm last. Nende esimesed abieluaastad olid õnnelikud, kuid 1950. aastate keskpaigas olid nad teineteisest lahku kasvanud. Mandela tegeles poliitikaga, naisest oli saanud süvausklik.

Mandela arreteeriti 1956. aasta detsembris kahtlustatuna riigireetmises. Ta oli trellide taga kaks nädalat. Wase oli selleks ajaks mehe maha jätnud ja lahkunud, võttes vanima lapse kaasa. Wase kolis Transkeini, kus ta hakkas kauplust pidama. Ta abiellus pärast Mandelast lahutuse saamist 1970. aastatel uuesti.

Mandela teine naine Winnie Madikizela  ilmus ta ellu üsna pea pärast Mase lahkumist. Kui Mase ei olnud poliitiliselt aktiivne, siis Winnie oli seda. Paar abiellus 1958. aastal. Üsna pea pärast abiellumist pidas Winnie avaliku kõne, mis viis ta arreteerimiseni. Kui Mandela kuulis naise arreteerimisest, tõdes ta irooniliselt: «Arvan, et abiellusin probleemiga».

Paar sai kaks last, enne kui Mandela 1964. aastal kohtu alla anti ning ta sai eluaegse vanglakaristuse. Mandela vangisolek ei kahandanud Winnie poliitilist aktiivsust. Oma aktiivsuse tõttu oli naine mitu korda ka ise trellide taga. Abielu pidas isegi mõlema vanglas olemise aja vastu ning nad olid tihedas kirjavahetuses. Mandela vabanes vanglast 1990. aastal ning Winnie tähistas seda koos mehega.

Hiljem aga jättis naine mandela maha ning lahkus noorema mehe juurde.

1990. aastate keskel tekkis Nelson Mandelal suhe temast 27 aastat noorema Graca Macheliga. See naine oli Mosambiigi endise presidendi Samora Macheli lesk.

Nad tutvusid juba 1986. aastal. Siis kirjutas naine Mandelale vanglasse oma kahtlusest, et ta mehe tapnud lennuõnnetus võis olla korraldatud Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheid valitsuse poolt. Alates sellest olid nad pidevas kirjavahetuses. 1996. aastal nähti neid koos Zimbabwe presidendi Robert Mugabe pulmas ning Mandela teatas pressile nende suhtest.

Mandela 90. sünnipäeval rikkus naine oma lubadust, et ta ei abiellu enam iialgi presidendiga. Ta abiellus Mandelaga.

Nelson Mandela nimest on saanud kaubamärk, mille väärtus ulatub miljonite dollariteni.

Mandel laste vahel on pere raha pärast tüli. Briti väljaande The Independent andmetel läksid tütred Makaziwe ja Zenani kohtusse, et saada võimalikult suur osa Mandela miljonitest endale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles