Analüüs: vaba liikumine Euroopa riikide vahel ei põhjusta sotsiaalabi kuritarvitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu piir.
Euroopa Liidu piir. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tutvustas Brüsselis toimunud justiits- ja siseküsimuste nõukogul liikmesriikide siseministritele värsket analüüsi vaba liikumise kuritarvituste kohta, märkides, et kuritarvitusi on minimaalselt ning puudub alus väitmaks, et vaba liikumine on asetanud rikkamate liikmesriikide sotsiaalabisüsteemid suure koormuse alla.


«Vaba liikumine on oluliseks põhimõtteks, mis on toonud vahetut majanduslikku kasu kõikidele Euroopa Liidu liikmesriikidele,» ütles kohtumisel osalenud siseminister Ken-Marti Vaher. Siseministri sõnul on selge, et vaba liikumist puudutav kriitika on valdavalt emotsionaalne ning statistika kriitikute väiteid ei toeta.

Komisjoni raportis tuuakse esile, et sotsiaalabi taotlevad suurema tõenäosusega liikmesriigi endi kodanikud kui teiste liikmesriikide kodanikud. Samuti näitab statistika, et teiste liikmesriikide kodanike poolt toime pandud kuritegude arv on marginaalne kõrvutatuna liikmesriikide endi ja kolmandate riikide kodanikega.

2012 aasta lõpu seisuga elas alaliselt teises liikmesriigis kokku 14,1 miljonit Euroopa Liidu kodanikku, mis moodustab kokku üksnes 2,8 protsenti kogu EL-i rahvastikust. Sisserändajaid kolmandatest riikidest oli samal ajal Euroopa Liidus kokku neli protsenti kogu EL-i rahvastikust. 

«Kuritarvitusi esineb, ent nende piiramiseks on vahendid valdavalt liikmesriikide endi kätes,» märkis Vaher. Siseministri sõnul tuleb panustada korrektsetele registritele, korrakaitse asutuste tööle avaliku korra tagamisel ning liikmesriikide politseiasutuste koostööle organiseeritud kuritegelike ühenduste tegevuse piiramisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles