USA süüdistab Vene diplomaate ravikindlustuspettustes

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurör Preet Bharara andis eile pressikonverentsi.
Prokurör Preet Bharara andis eile pressikonverentsi. Foto: SCANPIX

Kümned endised ja praegused Vene diplomaadid ning nende kaaslased nautisid USAs rikka newyorklase elustiili, kulutades raha luksusbutiikides ning külluslikele puhkusereisidele, ent varjasid oma sissetulekuid ning lasid USAl nende tervishoiuteenuste arved tasuda vaestele mõeldud rahaga, teatas eile New Yorgi prokuratuur.


Mannhattani kohus esitas pettussüüdistused 49 endisele ja praegusele Vene diplomaadile, kes võltsisid regulaarselt endi andmeid, et saada Medicaid'i tervishoiutoetusi raseduse, sünnituse ja laste ravikulude jaoks, edastas Financial Times.

Kõik nad said aga tegelikult sadu ja tuhandeid dollareid palka, mille suuruse tõttu nad ametlikult toetusesaajate hulka poleks kuulunud. Lisaks on lastetoetused mõeldud vaid USA kodanikele.

«Diplomaatia peaks olema käe ulatamine, mitte taskute täitmine vastuvõtvas riigis,» ütles prokurör Preet Bharara. «Süüdistused paljastavad häbitu ja süstemaatilise korruptsiooni New Yorgis töötavate Vene diplomaatide seas,» lisas ta.

Diplomaatidel on saadikupuutumatus, mistõttu protsessi jätkumisviis pole kindel, nentis prokurör.

Uurimist raskendav faktor on ka asjaolu, kui levinud rikkumised diplomaatide seas olid, hoolimata sellest, et ajalooliselt on diplomaatide meditsiiniarved tasunud Vene saatkond.

2004. kuni 2013. aastani Vene diplomaatidele New Yorgis sündinud 63st lapsest 58 puhul nõuti süüdistuse kohaselt toetusi Medicaid'ilt. Samal ajal kulutasid diplomaadid kümneid tuhandeid dollareid luksuskaupadele.

Kohtu dokumentide järgi said Vene diplomaadid, sealhulgas mõned süüalused, kuni 2011. aastani palka sularahas.


Mõned süüdistatavatest töötavad endiselt USA-s. Teiste seas ka Mihhail Kulešov, kelle naine teatas süüdistuse kohaselt, et elab üksi koos lapsega ja ootab järgmist ning jättis deklareerimata abikaasa sissetulekud. Perekond sai 21 000 dollari väärtuses tervishoiutoetusi.


Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles Interfaxile, et Venemaad hämmastab, et informatsioon Venemaa saatkonna töötajatele esitatud süüdistuste kohta avaldati meediale enne nende arutamist diplomaatiliste kanalite vahendusel.

«Pole selge, miks asjassepuutuvad agentuurid on pidanud võimalikuks avalikustada need süüdistused enne nende arutamist diplomaatiliste kanalite kaudu,“ ütles Rjabkov. „Me ei saa seda kuidagi kommenteerida, kuni oleme saanud USA võimudelt selge seletuse süüdistuste kohta meie kodanike vastu.»

Vene saatkond Washingtonis ei kommenteerinud juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles