Tutu: Mandela oli lõuna-aafriklastele uskumatu kingitus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Desmond Tutu.
Desmond Tutu. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) peapiiskop ja häälekas inimõiguste eest võitleja Desmond Tutu ütlestäna, et endine president Nelson Mandela oli lõuna-aafrika rahvale rassi- ja klassipiire ületav uskumatu kingitus.

Pisarateni liigutatud Tutu ütles, et eile õhtul surnud 95-aastane apartheidivastase võitluse kangelane oli"ühendaja alates hetkest, mil ta vanglast välja astus.

«Ta andis meile erakordseid praktilisi õppetunde andestamises, kaastundes ja leppimises,» sõnas peapiiskop.

«Me tunneme kergendust, et tema kannatused on lõppenud, kuid ühtlasi oleme me leinas. Me palvetame, et ta puhkaks rahuks.»

Tutu lükkas tagasi kartused, nagu tabaks LAV-i Mandela surma järel katastroof. «Mõned on väitnud, et meie riigile saab tema lahkumise järel osaks häving. See diskrediteerib meid kui lõuna-aafriklasi, tema pärandit. Päike tõuseb ka homme, järgmisel ja ülejärgmisel päeval. See ei pruugi olla nii särav, kui eile, kuid elu läheb edasi,» tõdes ta.

Apartheidi ehk rassieraldusrežiimi vastu astumisega ülemaailmselt tuntuks ja kodumaa rahvuskangelaseks saanud Nelson Mandela suri oma Johannesburgi kodus pere keskel. 20. sajandi suurkuju tervis oli pikka aega põdur, kopsupõletik sundis ta tänavu korduvalt haiglaravile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles