Opositsiooni sõnul sõlmib Ukraina tolliliidu leppe 17. detsembril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lähenemist Euroopa Liiduga toetavad inimesed kogunesid Kiievis ka täna. Esiplaanil foto president Viktor Janukovõtšist koos mõningate täiendustega.
Ukraina lähenemist Euroopa Liiduga toetavad inimesed kogunesid Kiievis ka täna. Esiplaanil foto president Viktor Janukovõtšist koos mõningate täiendustega. Foto: SCANPIX

Kavandatav Ukraina-Venemaa strateegilise koostöö lepe hõlmab Ukraina ühinemist Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliiduga ning Kiiev allkirjastab selle 17. detsembril, ütles täna Ukraina opositsioonijuht.

«Meile teadaoleva informatsiooni kohaselt kavatseb (Ukraina president Viktor Janukovõtš) selle allkirjastada 17. detsembril,» sõnas erakonna Batkivštšõna (Isamaa) parlamendifraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk.

Ent Jatsenjuk pidas ebatõenäoliseks, et parlament leppe ratifitseerib.

«Igasugune kokkulepe uue Nõukogude Liidu rajamiseks tähendab riigi lõhestamist. Ja see tähendaks hoopis teistsugust Maidani, kui meil on täna,» ütles ta. Maidan Nezaležnosti ehk Iseseisvuse väljak Kiievis on kujunenud Ukraina protestiliikumiste sünonüümiks.

Varem oli Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov öelnud, et Janukovõts ja Vene president Vladimir Putin arutasid reedel Sotšis «kahepoolseid suhteid ja 17. detsembril Moskvas toimuva Vene-Ukraina valitsustevahelise komisjoniga seonduvat».

Janukovõtši kantselei andmeil arutasid riigipead kaubandus- ja majanduskoostööd erinevates majandusvaldkondades ja tulevast strateegilise koostöö lepet.

See oli Janukovõtši ja Putini neljas kohtumine vähem kui kahe kuu jooksul.

Mõnedel andmetel oli Sotšis kõne all ka Ukrainale miljardite dollarite väärtuses laenu ja gaasi andmine vastutasuks EL-i assotsiatsioonileppest loobumise eest.

Nii Putini kui Janukovõtši pressiesindajad eitasid, et presidendid ka tolliliidu teemat arutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles