Vene kommunistid peavad Lenini kuju mahavõtmist Kiievis vandalismiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini ausammas Kiievis on iga hetk kukkumas.
Lenini ausammas Kiievis on iga hetk kukkumas. Foto: SCANPIX

Vene Kommunistliku Partei keskkomitee ja riigiduuma liige Sergei Obuhhov nimetas bolševistliku riigipöörde juhi Vladimir Lenini kuju mahavõtmist Kiievis vandalismiaktiks.

«See annab tunnistust vandalismifaasi kättejõudmisest,» ütles ta eile Interfaxile Ukraina pealinnas toimunut kommenteerides. «Õiguskaitseorganite tegevusetus korra taastamisel on üllatav. On selge, et protestijatel on üksnes piiratud tugi lääneriikidelt ja osalt Kesk-Ukrainalt. Ukrainlaste enamus ei jaga Iseseisvuse väljakul väljendatavaid ideid,» ütles Obuhhov.

Tema meelest ei suuda Ukraina praegune valitsus Ukraina rahva enamust esindada. «See, kuidas nad eurointegratsiooni ja tolliliidu teemasid käsitlevad, näitab, et valitsus ise on lõhenenud.»

«Ukrainat ootab tulevikus ees kaos ning võimud ise provotseerivad seda,» sõnas kommunist.
Ukraina meeleavaldajad võtsid pühapäeval Kiievi kesklinnas maha Lenini kuju. Telepilt näitas Bessaraabia väljakul asunud samba tühja alust ja seda ümbritsevaid juubeldavaid meeleavaldajaid, kes hakkisid kirvestega maas lebava monumendi jäänuseid. Meedia andmeil on kuju pea juba maha raiutud.

Osa monumendi tükke toodi seejärel Iseseisvuse väljakule, kus kõnelejad viibutasid hõiskava rahva poole Lenini kuju küljest võetud hiiglaslikku kätt.

Punasest graniidist 3,45 meetri kõrgune kuju püstitati esmalt 1946. aasta detsembris pärast Teise maailmasõja lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles