Peagi vabanevat Hodorkovskit võib oodata uus kohtuasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsioonimeelne miljardär Mihhail Hodorkovski 2011. aastal (vasakul) ja 2003. aastal (paremal).
Opositsioonimeelne miljardär Mihhail Hodorkovski 2011. aastal (vasakul) ja 2003. aastal (paremal). Foto: SCANPIX

Venemaa õiguskaitseorganid kaaluvad vangistatud naftakompanii JUKOS juhile, opositsioonimeelsele Mihhail Hodorkovskile uute rahapesu puudutavate süüdistuste esitamist, kirjutas täna Vene meedia.

Venemaa asepeaprolurör Aleksander Zvjagintsev rääkis möödunud nädalal Vene meedial, et uurimise all on mitmed endist JUKOSe juhti Hodorkovskit ja teisi inimesi puudutavad juhtumid. Teated toetavad spekulatsioone, et vangistatud oligarhi võib oodata kolmas kohtuasi, kirjutas täna ajaleht Vedmosti.


50-aastase Hodorkovski senine vanglakaristus saab kantud tuleval aastal, mil ta peaks pärast peaaegu 11-aastast trellide taga istumist vabadusse pääsema. Ta arreteeriti 2003. aastal ning mõisteti süüdi maksupettustes ja nafta omastamises.

Hodorkovski kinnitab, et kõik kohtuasjad tema ja ta äripartnerite vastu on Kremli kättemaks poliitiliste ja äriliste ambitsioonide eest. Valitsuse sõnul ei ole aga tegu mitte poliitilise vaid üdini kriminaalse juhtumiga.

Ajalehe andmetel käsitleb uus uurimine 2003. aastal algatatud juurdlusega seotud juhtumit ning 10 miljardi rubla pesu.

Hodorkovskit võidakse süüdistada 2008 – 2011 aastani mitmete ekspertida ja õpetlaste toetamises, et nad propageeriks kriminaalseadustiku leebemaks muutmist. Raha selleks sai ta väidetavalt kõrvale pandud JUKOSe nafta müügist, milles süüdi mõistetuna ta praegu karistust kannab.

Juurdluskomitee kommentaare ei jaganud. Hodorkovski kaitsjad teatasid aga, et neil puudub ametlik kinnitus uute süüdistuste kohta.

Kremli inimõigusnõukogu juht Mihhail Fedotov kinnitas möödunud nädalal, et Venemaa põhiseaduse 20. juubeli puhul välja kuulutatav amnestia Hodorkovskit ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles