EL saatis Ukrainasse vägivalla maandamiseks lepitaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuiadega varustatud meeleavaldajad Kiievi linnavalitsuse juures täna hommikul.
Nuiadega varustatud meeleavaldajad Kiievi linnavalitsuse juures täna hommikul. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) välispoliitika juht Catherine Ashton sõitis teisipäeval Ukrainasse, et pidada kriisikõnelusi valitsuse ja euromeelsete meeleavaldajate üha teravamaks muutuva vastasseisu lahendamiseks.

EL-i kõrgeim diplomaat väljendas teisipäeval muret selle üle, et konflikti lahendamisel võib tõsiseks probleemiks kujuneda märulimiilitsa esmaspäevane tormijooks vangistatud opositsiooniliidri Julia Tõmošenko erakonna Batkivštšõna (Isamaa) Kiievi peakorterile.

«Need viimatised sündmused võivad kogu protsessi tõsisesse ohtu seada,» ütles Ashton, kutsudes Ukraina võime «näitama üles äärmist vaoshoitust ja hoiduma igasugusest edasisest jõu kasutamisest, et anda ruumi praeguse poliitilise patiseisu lahendamiseks läbirääkimiste teel».

Täna varahommikul eemaldasid siseväed ja märulimiilits Kiievis valitsushoone juurest barrikaade ja tõrjusid kumminuiadega meeleavaldajaid, kähmluse käigus sai viga vähemalt kümme meeleavaldajat. Ühel kannatanul on kopsuvigastus ning veel mitmel on murtud käe- või jalaluu, ütles opositsioonierakonna Svoboda rahvaesindaja Juri Sjortjuk.

Võimude teatel sai viga ka kaks miilitsat.

President Viktor Janukovõtš peaks täna kohtuma nii Catherine Ashtoni kui ka Ukraina kolme endise presidendiga. Leonid Kravtšuk, Leonid Kutšma ja Viktor Juštšenko toetasid läinudnädalases ühisavalduses valitsuse Euroopa-kursist loobumise vastaseid meeleavaldusi, nimetades neid «noorte ukrainlaste rahumeelseks rahvaliikumiseks».

Ukraina opositsioon on teatanud, et ei kavatse valitsusega läbi rääkida enne, kui Janukovõtš on valitsuse laiali saatnud, karistanud märulimiilitsat ühe väiksema protestiürituse vägivaldse laialiajamise eest novembris ning vabastanud kõik kinnipeetud meeleavaldajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles