Bērziņš lükkas Ühtsuse esitatud peaministrikandidaadi teist korda tagasi

TVNET/LETA
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņš teatas pärast teist seimis esitatud erakondadega peetud konsultatsioonivooru, et ei anna valitsuse moodustamise ülesannet mitte ühelegi võimalikule peaministrikandidaadile.

Võimuerakond Ühtsuse esitas presidendile teises voorus üksnes senise kaitseministri Artis Pabriksi kandidatuuri. Ülejäänud erakonnad ametlikke kandidaate ei esitanud.

Presidendi sõnul ei veennud Pabriksi töö kaitseministrina teda selles, et ta võib täita ka peaministri ülesandeid.

Riigipea tahab näha, et uus peaminister suudaks moodustada sellise valitsuse, mis oleks eelmisest parem ja seda nii inimeste kui töövõime osas.

Bērziņš kritiseeris teravalt Ühtsust. «See on poliitiline partei, mis võttis ise omale initsiatiivi moodustada uus valitsus, kuid ei näidanud üles järjepidevust esitatud kandidaatide kriteeriumite täitmisel. Üks kriteeriumidest kandidaadi valikul, nagu ütles seda ka Ühtsus, on fiskaalpoliitika ja makroökonoomika hea tundmine, kuid teises voorus olnud kandidaadil niisugust asjatundlikkust polnud.»

«Olen veendunud, et inimeste ring, keda võiks esitada peaministri kandidaadiks, on palju laiem kui see, mis on avalikult välja toodud. On olemas piisavalt palju neid, kes võiks võtta enda õlgadele valitsuse juhtimise. Ma ootan seimis esindatud parteidelt reaalseid kandidaate,» ütles riigipea.

Läti senine peaminister Valdis Dombrovskis võttis endale poliitilise vastutuse 21. novembril Riia Maxima varingus, kus hukkus 54 inimest ja pani ameti 27. novembril maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles