Saksa politsei loob natsi-Shazami keelatud muusika tuvastamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud CD-plaadid neonatside muusikaga Saksimaa politsei peakorteris.
Konfiskeeritud CD-plaadid neonatside muusikaga Saksimaa politsei peakorteris. Foto: SCANPIX

Saksa politsei võtab ebaseaduslike uusnatslike laulude tuvastamiseks kasutusele uue kõrgtehnoloogilise tööriista, mida on populaarse muusikatuvastustarkvara järgi hakatud kutsuma natsi-Shazamiks.

Saksi liidumaa võimud loodavad, et see aitab kindlaks teha ja sulgeda internetis töötavaid raadiojaamu, mis mängivad keelatud laule.

«Me kõik teame, et paremäärmuslust tutvustatakse muusika kaudu, seega minu jaoks on see väga tähtis,» ütles eile Dresdenis Saksimaa siseminister Markus Ulbig.

Neonatslik hard rock on pikka aega olnud paremäärmuslike rühmituste tähtis värbamismeetod, seda juba sellest ajast, kui tänavameeleavaldustel CD-plaate jagati.

Saksamaa alaealistele kahjuliku meedia järelevalvenõukogu kandis möödunud aastal musta nimekirja 79 laulu, mis nende hinnangul kannavad natsiideoloogiat või millel on rassistlikud sõnad, kirjutas ajakiri Der Spiegel.

Saksimaa prototüüp loob digitaalse sõrmejälje, mis põhineb laulude sagedustel, ning võrdleb
siis võrguraadiotes edastatud või muul moel levitatud muusikat keelatud muusika andmebaasi sõrmejälgedega.

Sarnast tehnoloogiat kasutab mobiilirakendus Shazam.

«Programm on loomulikult inimesest kiirem ega vaja und,» ütles liidumaa siseministeeriumi pressiesindaja Martin Strunden.

Varem pidid politseinikud laule kuulama ja võrdlema nende sõnu keelatud muusika andmebaasiga.
Saksimaa ametiisikud on kutsunud politseid kogu riigis lisama muusikanäidiseid keelatud muusika andmebaasi, mis hetkel sisaldab 3500 laulu. Ajendiks uue tarkvara loomisele sai internetis töötavate paremäärmuslike raadiojaamade hulga järsk kasv 2011. ja 2012. aastal.

Saksimaa politseil on kavas luua ka vastav mobiilirakendus, mida politseinikud saaksid kasutada kontsertide ajal.

Teiste liidumaade politseinikud on lubanud enne uue tarkvara võimalikku kasutuselevõttu oodata ära, mis tulemusi programm Saksimaal annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles