Baier ähvardab «Mein Kampfi» väljaandjaid kriminaalsüüdistuse esitamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mein Kampfi» esmatrükk.
«Mein Kampfi» esmatrükk. Foto: SCANPIX

Baieri liidumaa Saksamaal on lubanud säilitada sõjajärgset keeldu Adolf Hitleri «Mein Kampfi» väljaandmiseks.

Teisest maailmasõjast alates on Baierimaa «Mein Kampfi» kirjastusõiguste omanikuna keelanud kõik 1924. aastal välja antud teose uustrükid. Liidumaal on raamatule õigused, kuna Hitler oli surres ametlikult Müncheni elanik. Õigused aeguvad 2015. aasta lõpus.

Kahe aasta eest teatas Baier, et kavatseb 2016. aasta alguses teosest välja anda täiendatud versiooni, kus on sees selgitused ja lisatud ajaloolaste kommentaarid. Raamat on mõeldud eelkõige akadeemiliseks kasutamiseks ning selle väljaandmise mõte on teksti demüstifitseerida.

Sel nädalal tegi liidumaa juht Horst Seehofer aga kannapöörde ja tuli holokausti ohvritele vastu. Võimud teatasid, et raamat peab jääma müügist kõrvale ning hoiatasid kirjastajaid, et raamatu väljaandmisel võib neid oodata kriminaalsüüdistus. Juutide ühendused kiitsid käigu heaks.

Müncheni lähiajaloo instituut aga teatas, et nemad raamatu väljaandmisprojekti katki ei jäta, liidumaa on seda omalt poolt toetanud juba ka 500 000 euroga.

«Meie meelest on täiendatud versioon mõttekas, nii et visataks Hitleri tekst toorelt turule, vaid esitletaks kontekstis,» ütles instituudi pressiesindaja uudisteagentuurile AFP.

Lisaks on nurisenud Baierimaa seaduseandjad, et Seehoferi valitsus on otsustanud torpedeerida väljaande akadeemilist versiooni, samas on liidumaa parlament projekti toetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles