Põhja-Korea ametnik: Kimi onu hukkamine ei muuda majanduspoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) koos tädimehe Jang Song-thaekiga möödunud novembris sõjaväeparaadil.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) koos tädimehe Jang Song-thaekiga möödunud novembris sõjaväeparaadil. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kunagi kõikvõimsa tädimehe Jang Song-thaeki hukkamine ei too kaasa muudatusi riigi majanduspoliitikas ning Pyongyang jätkab välisinvesteeringute ligimeelitamiseks uute majandustsoonide loomist, kinnitas Põhja-Korea kõrge ametiisik.

Põhja-Korea riikliku majandusarengu komitee kõrge ametnik Yun Yong-sok ütles pühapäeval usutluses uudisteagentuurile AP, et Jang Song-thaeki hukkamises ei maksa näha märke majanduskursi ja välisinvesteeringute ligimeelitamise poliitika muutmise kohta.

Jangi peeti Põhja-Korea tähtsuselt teiseks meheks ja riigi majanduspoliitika autoriks. Tema tagandamine ja reedel avalikustatud hukkamine on tekitanud küsimusi, kas Pyongyang jätkab poliitikat, mille eesmärk on riigi elatustaseme tõstmine.

Hukatu abikaasa, praeguse riigijuhi tädi Kim Kyong-hui on nimetatud uue riikliku komitee esimeheks, teatas sealne riigimeedia.

Põhja-Korea valitseva dünastia pikaajaliseks niiditõmbajaks peetud Jang aitas kogenematul Kimil juhipositsiooni kindlustada, kui too 2011. aastal oma isa Kim Jong-ili surma järel võimule tuli.

Poliitikavaatlejate hinnangul on Jangi tagandamine ja hukkamine kõige tähelepanuväärsem poliitiline muutuse Põhja-Korea juhtkonnas pärast oletatavasti 30-aastase Kim Jong-uni võimuletulekut.

Jang Song-thaeki abikaasa Kim Kyong-hui on eelmise riigijuhi Kim Jong-ili ainus õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles