Moskva: rakettide paigutamine Lääne-Venemaale on seaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskander-M tüüpi raketisüsteemid ning helikopterid Mi-24 ja Mi-28 harjutamas võidupäeva paraadiks.
Iskander-M tüüpi raketisüsteemid ning helikopterid Mi-24 ja Mi-28 harjutamas võidupäeva paraadiks. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseministeerium teatas täna, et lühimaarakettide paigutamine Venemaa lääneossa ei riku ühtegi rahvusvahelist kokkulepet.

Ministeeriumi avaldus oli vastuseks Saksamaa ajalehe Bild artiklile, kus kirjutati, et Venemaa on viimase 12 kuu jooksul paigutanud Kaliningradi oblastisse ja oma läänepiirile Balti riikide ning Poolaga kahekohalise arvu lühimaarakette Iskander-M, edastas uudisteagentuur AP.

Ministeeriumi esindaja Igor Konašenkov ei täpsustanud midagi rakettide paigutamise kohta, ent rõhutas, et ükski rakett ei asu paigas, kus need rikuks mõnd rahvusvahelist kokkulepet.


Kaitseministeerium ei tunnistanud Iskander rakettide Kaliningrani regiooni paigutamist, ent Kremli-sõbralik ajaleht Izvestia kirjutas täna, et need on piirkonnas asunud juba üle aasta.

Izvestia tsiteeris Vene parlamendi alamkoja kaitsekomitee asejuhti Viktor Zavarzinit, kes kinnitas, et Iskander raketid on vajalikud tasakaalustamaks Euroopas asuvaid NATO jõude, teiste seas USA taktikalisi tuumarelvi.

«Me ei ähvarda kedagi, need on kaitsesüsteemid,» sõnas Zavazin ajalehe andmetel.

Iskander-tüüpi rakette saab varustada tava- ja tuumalõhkepeadega ning nende lennukaugus on 500 kilomeetrit. Raketi lendavad ülihelikiirusel, mistõttu on neid väga raske tõkestada need on suutelised tabama sihtmärke mõnemeetrise täpsusega. Esimest korda kasutas Venemaa neid sõjategevuses 2008. aastal Gruusias.

Kaliningradis asusid juba raketisüsteemid S-400. Moskva on öelnud, et kui NATO ei arvesta tema murega Ida-Euroopasse rajatava raketikilbi pärast, paigutab ta Poola ja Leeduga piirnevasse Kaliningradi ka Iskander-tüüpi raketid.

Leedu, Poola ja NATO ametiisikud on Venemaa plaane korduvalt kritiseerinud. Alliansi sõnul ei ole raketikilp suunatud Venemaa, vaid rünnakute vastu, mis võivad lähtuda vaenulikest riikidest nagu Iraan.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles