Asjatundjad: Süüria kodusõjas käinud võivad Euroopas ohuks olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad: Süüria kodusõjas käinud võivad Euroopas ohuks olla
Asjatundjad: Süüria kodusõjas käinud võivad Euroopas ohuks olla Foto: SCANPIX

Süürias juba kaks ja pool aastat kestev kodusõda meelitab sõjandusasjatundjate andmetel aina enam ligi Euroopast pärit islamistlikke võitlejaid.

Rootsi sõjandusülikooli terrorismiasjatundja Magnus Ranstorpi sõnul on Põhjamaadest Süüriasse läinud rohkem kui 200 inimest, edastab Helsingin Sanomat.

Soomest on Süüriasse sõdima läinud umbes kümme isikut.

Ranstorpi andmetel ei läinud kõik need isikud võitlema, vaid ka valitsusülesandeid täitma. Eesmärgiks on luua äärmusislamistlik riik.

Sõjandusasjatundjad peavad Süüriast tagasi Euroopasse saabujaid julgeolekuohuks. Sõjast ja radikaalsest islamismist läbi imbunud inimesed võivad olla valmis terrorirünnakuteks.

«Uuringud näitavad, et terrorirünnakuks on suurema tõenäosusega valmis need inimesed, kes on saanud sõjalise koolituse ja sõjakogemuse. Aja jooksul võib see Euroopale ohuks kujuneda,» lisas rootslane.

Sama asja eest hoiatas ka Briti King´s College`i radikaliseerumise uurimise instituut.

Soome välispoliitika instituudi terrorismiasjatundja Teemu Sinkkonen seevastu peab ebatõenäoliseks, et Süüriast tagasi Soome tulnud korraldaksid terrorirünnaku.

«Näiteks pärast Bosnia sõda need, kes valisid terrori, ei läinud kodumaale tagasi, vaid suundusid uutesse konfliktikolletesse,» selgitas Sinkkonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles