Politsei: printsess Diana surma seostamiseks sõjaväega puuduvad tõendid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana (vasakul) ja Dodi al Fayed (paremal) ning 1997. aasta 31. augustil tehtud pilt autost, milles nad hukkusid.
Printsess Diana (vasakul) ja Dodi al Fayed (paremal) ning 1997. aasta 31. augustil tehtud pilt autost, milles nad hukkusid. Foto: SCANPIX

Printsess Diana ja Dodi Al Fayedi surma seostamiseks Briti eriüksuslastega (SAS) ei ole usaldusväärseid tõendeid, teatas Londoni politsei.


Politseini jõudsid augustis printsessi ja tema kaaslase surmaga lõppenud autoõnnetuse kohta materjalid, mis raportite andmetel viitasid, et õnnetusjuhtumiga võis olla seotud sõjavägi. Mitmetes Suurbritanna ajalehtedes väideti augustis, et uus info jõudis politseini sõjaväeallika vahendusel, edastas BBC.

Politsei sõnul selgus aga pärast põhjalikku materjalide uurimist, et kriminaaljuurdluse avamiseks pole põhjust.

Londoni Metropolitani politsei esindaja rääkis täna, et materjalide hindamine tähendas muuhulgas mitmete tunnistuste võtmist ja senise toimiku ülevaatamist. Sealjuures anti uurijatele esindaja sõnul pretsedenditu ligipääs eriüksuste juhtkonna arhiividele. «Kõiki mõistlikke juhtnööre uuriti, et tuvastada nende väärtus võimalike asitõenditena,» kinnitati politsei avalduses.

Lõplik järeldus oli, et kuigi on võimalik, et juurdluse käigus võidi viidata ka SAS-i eriüksuslaste võimalikule seosele printsessi ja tema kaaslase surmadega, puuduvad usutavad asitõendid, mis tõendaks, et neil väidetel ka mingisugustki tõepõhja oleks.

«Seega on Metropolitani politsei leidnud, et puuduvad tõendid, mille alusel avada kriminaaljuurdlus või pöörduda uuesti koroneri poole,» kinnitas politsei esindaja.

Dodi isa, endise Harrodsi kaubamajade omaniku Mohamed Al Fayedi advokaat Simon McKay teatas, et tema klient oli politsei teatest küll pettunud, ent see ei peata teda. Al Fayedi on asitõendite ülevaatamist nimetanud kõige värskemaks musta valgeks rääkimiseks 16 aastat kestnud varjamiste jadas.

Printsess Diana ja tema kaaslane  Dodi Al Fayed hukkusid autoõnnetuses 1997. aastal Pariisis. Nende auto, mida juhtis Henri Paul, sõitis suurel kiirusel vastu autotunneli tugisammast. Õnnetuse toimumise ajal jälitasid paari mootorratastel paparatsod. Autosolnutest jäi ainsana ellu Al Fayedi ihukaitsja Trevor Rees-Jones.

2008. aastal leiti uurimise tulemusel, et tegemist oli tahtmatu tapmisega, kuigi see toimus osaliselt autojuhi hooletuse tõttu. Kinnitamata olid ka kõigi autosolnute turvavööd. Uurimine kestis pärast õnnetust kolm kuud ning üle kuulati üle 250 tunnistaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles