Lampedusal sunnitakse sisserändajaid alasti voolikujugade alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lampedusal randub laev Põhja-Aafrika migrantidega.
Lampedusal randub laev Põhja-Aafrika migrantidega. Foto: SCANPIX

Itaalia algatas uurimise seoses sisserändajate kohtlemisega Lampedusa saare vastuvõtukeskuses.


Salaja mobiiltelefoniga filmitud videos on näha, kuidas keskuses peatujad sunnitakse segaseltskonnas lahti riietuma ning sealne töötaja neid voolikuga üle peseb. Laagri elanikud kogunevad talvise ilmaga lageda taeva all järjekordadesse ning läbivad ükshaaval alandava protseduuri, mida korratakse iga paari päeva järel.

Video üles filminud Süüria põgeniku sõnul püütakse niimoodi võidelda sügelistega, ent selle käigus koheldakse sealseid elanikke kui loomi. Mehed ja naised on sunnitud lahtiriietuma üksteise silme all.

Laager pakub peavarju paatidega Aafrikast ja Lähis-Idast tulnud inimestele, kes on sinna jõudmiseks läbinud ohtliku teekonna. Sisserändajatevoolu suurendavad Süüria sõda ning rahutused Egiptuses ja mitmetes araabiamaades ning Aafrika riikides.

Lampedusa linnapea Giusis Nicolini sõnul jätab video põgenikekeskusest mulje kui koonduslaagrist ning seal toimuva pärast peaks häbi olema kogu Itaalial. Itaalia peaminister Enrico Letta lubas eile, et toimuvat uuritakse põhjalikult.

Täna mõistis Itaalias toimuva hukka ka Euroopa Liidu siseasjade komisjoni volinik Cecilia Malmström. «Me oleme juba alustanud Itaalia vastuvõtukeskuste õõvastavate olude, sealjuures Lampedusal toimuva, uurimist,» sõnas ta. «Euroopa on pühendunud Itaalia abistamisel sisserändajate vastuvõtmisel, ent seda tuleb teha inimlikes tingimustes,» teatas Malmström Twitteri vahendusel.

Parlamendi spiiker Laura Boldrini nentis, et sisserännanutele osaks saav kohtlemine ei ole tsiviliseeritud riigile sugugi kohane. Ta rõhutas, et keskuses elab mitmeid inimesi, kellest paljud on üle elanud laevaõnnetusi. Oktoobris hukkus Lampedusa rannikul laevaõnnetuses 366 inimest, kellest suurem osa pärines Eritreast.

Alles eile päästis Itaalia merevägi ülerahvastatud aluselt 110 inimest, kelle päritoluriikideks olid Ghana, Mali, Togo, Gambia ja Pakistan. Aluse pardalt leiti ka üks surnukeha. Ellujäänud viidi Sitsiilasse.

Oktoobri lõpu andmete kohaselt on sel aastal Lampedusal randunud üle 13 000 inimese - kaks korda enam, kui on saarel elanikke.

Immigrantidega tegelevate organisatsioonide hinnangul on viimase 20 aasta jooksul hukkunud 17 000 kuni 20 000 paatidega Euroopa poole suundunud migranti.

Homme ja ülehomme toimub Euroopa Ülemkogu istung, kus arutatakse sisserände küsimust ning pannakse hääletusele ka ettepanekud olukorra muutmiseks.

Kavandatavate meetmete seas on piirivalve tugevdamine, EL-i abi suurendamine põgenikevoolu all enim kannatavatele liikmesriikidele, inimkaubanduse vastase võitluse tõhustamine ning suurema arvu legaalsete kanalite avamine Euroopasse jõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles