Baieri väikelinn võttis Hitlerilt aukodaniku tiitli ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Weimari vabariigi president Paul von Hindenburg ja Adolf Hitler 1933. aastal Berliinis.
Weimari vabariigi president Paul von Hindenburg ja Adolf Hitler 1933. aastal Berliinis. Foto: SCANPIX

Baierimaa linn otsustas eile Adolf Hitlerilt aukodaniku tiitli võtta. Lisaks jäi sellest ilma Weimari vabariigi teine president Paul von Hindenburg, kes Hitleri 30. jaanuaril 1933. aastal kantsleriks nimetas.

Möödunud nädalal jäi hääletus 5000 elanikuga Dietramszelli linna volikogus viiki, kui kaheksa volikogu liiget hääletasid tiitli äravõtmise poolt ja kaheksa vastu. Vastuhääletanute teatel pole linnavolikogu tööülesandeks ajalugu ümber kirjutama hakata.

Linnaametniku Thomas Gergi sõnul otsustas eile aga linnavolikogu täiskogu, et resolutsioon tuleb siiski vastu võtta. Selle poolt hääletas 21 volikogu liiget, vastu polnud keegi. Enne hääletust oli volikogu kuulanud holokausti tõttu perekonna kaotanud naise kirglikku esinemist. Seda, et Hitler ja von Hindenburg üldse Dietramszelli aukodanikud olid, avastas arhivaar Agnes Wagner.

Paar päeva varem oli Dietramszelli lähedal asuv Münsingi linn otsustanud samuti Hitlerilt aukodaniku tiitli ära võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles