Iraan saadab rikastatud uraani Türgisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia välisminister Celso Amorim (vasakult), president Luiz Inacio Lula da Silva, Iraani välisminister Manouchehr Mottaki, president Mahmoud Ahmadinejad, Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan ja välisminister Ahmet Davutoglu rõõmustavad täna Teheranis pärast tuumaleppe sõlmimist.
Brasiilia välisminister Celso Amorim (vasakult), president Luiz Inacio Lula da Silva, Iraani välisminister Manouchehr Mottaki, president Mahmoud Ahmadinejad, Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan ja välisminister Ahmet Davutoglu rõõmustavad täna Teheranis pärast tuumaleppe sõlmimist. Foto: SCANPIX

Iraan allkirjastas täna Türgi ja Brasiiliaga lepingu, mille kohaselt saadab islamivabariik 1200 kilo väherikastatud uraani Türgisse. Vastutasuks saab Iraan oma Teherani reaktori jaoks tuumakütust.


Türgi välisminister Ahmed Davutoglu ütles pärast lepingu sõlmimist Iraani pealinnas, et sellega langeb ära vajadus uute ÜRO sanktsioonide järele Iraani vastu, vahendas AFP.

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Ramin Mehmanparast ütles ajakirjanikele, et Türgi võtab hoiule 3,5 protsenti Iraani 20 protsendi ulatuses rikastatud uraanist. Ta lisas, et kokkuleppe üksikasjadest teavitatakse Rahvusvahelist Aatomienergiaagentuuri (IAEA) nädala jooksul.

Iisrael, mis paljude lääneriikide kõrval kahtlustab, et Iraan kasutab oma tuumaenergiaprogrammi aatomrelvade valmistamise varjamiseks, süüdistas Teherani kohe pärast leppe allkirjastamist Türgi ja Brasiilia manipuleerimises.

Anonüümsust palunud kõrge juudiriigi ametniku sõnul on Iraan ka varem nõustunud sarnaste meetmetega, kuid pole seejärel kokkulepetest kinni pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles