Putin: Venemaa pole otsustanud Iskanderide paigutamist Kaliningradi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketisüsteem Iskander
Raketisüsteem Iskander Foto: SCANPIX

Venemaa pole veel otsustanud, kas paigutada lühimaarakette Iskander oma läänepoolsesse Kaliningradi oblastisse, ütles president Vladimir Putin neljapäeval iga-aastasel suurel pressikonverentsil.

«Esiteks ei ole me niisugust otsust veel vastu võtnud. Rahunegu,» ütles Putin.

«Pole vaja kedagi kaitsta. Ainult pole vaja kedagi vastutegevusele provotseerida,» ütles ta.

«Euroopas asub Ameerika taktikaline tuumarelv. Keegi eurooplastest seda ei kontrolli. Tuleb teine Euroopa perifeeriasse paigutatud USA strateegilise relvastuse väga oluline segment - see on raketitõrje. Me oleme palju kordi öelnud, et raketitõrje tekitab ohu meie tuumapotentsiaalile. Ja me pidime sellele nii või teisiti reageerima,» ütles Venemaa president.

«Minu arvates ütles juba mu eelkäija, et ühe reageerimisvariandina peame me silmas Iskanderide paigutamist Kaliningradi oblastisse. Siin pole midagi uut,» ütles Putin. «Iskander ei ole meil ainus viis end kaitsta ja reageerida nendele ohtudele, mida me enda ümber näeme.»

«Iskander on vaid üks võimaliku vastuse elementidest, kaugeltki mitte kõige efektiivsem, kuigi omas segmendis on see kõige efektiivsem relv maailmas,» lisas riigipea.

Saksa ajalehes Bild ilmus nädalavahetusel artikkel, mille kohaselt Venemaa on viimase 12 kuu jooksul paigutanud Kaliningradi oblastisse ja oma läänepiirile Eesti, Läti ja Leeduga «kahekohalise arvu» mobiilseid raketikomplekse Iskander-M.

Poola ja Leedu väljendasid teate peale muret.

Vene kaitseministeerium teatas esmaspäeval, et Iskander-M rakette Venemaa lääneossa küll paigutati, kuid ei täpsustanud nende asukohta. Moskva kinnitas, et seesuguse tegevusega ei riku Venemaa ühtegi rahvusvahelist kokkulepet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles