Riia kauplusevaringu uurimiskomisjon läks laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varisenud Maxima kauplus Riias.
Varisenud Maxima kauplus Riias. Foto: SCANPIX

Läti neljaliikmeline riiklik komisjon, mis moodustati 21. novembri Riia Maxima kauplusevaringu põhjuste uurimiseks, on kolme liikme tagasiastumise järel sisuliselt laiali läinud.


Eile teatas komisjoni juhti kohast loobumisest Läti põhiseaduslikkuse kaitse büroo (SAB) endine direktor Jānis Kažociņš, kes põhjendas keeldumist ühiskonna toetuse puudumisega.

Täna keeldusid oma kohast komisjonis ka juhtimisekspert Baiba Rubesa ja läbipaistvusega tegeleva vabaühenduse Delna nõukogu esinaine Inese Voika.

«Ma tegin vea, toetades rutakat ja halvasti läbimõeldud protsessi. See [viga] tuleb parandada, andes komisjonile kindel alus: seaduslik mandaat ja ülesanne, mis määravad seejärel ära komisjoniliikmete vajalikud pädevused ja oskused,» ütles Voika kirjas peaminister Valdis Dombrovskisele.

Voika hinnangul peab komisjoni koosseis tuginema hoolikamalt läbimõeldud kriteeriumidele ning ühiskonna senine usaldamatus tuleneb just seesuguse hindamisprotsessi vahelejätmisest.

Rubesa teatas täna hommikul, et lahkub komisjonist seoses sellega, et jagab vastutust komisjoni töö alguse ebaõnnestumise pärast.

Naise sõnul oli ta üritanud veenda kõiki osapooli, et protsessi ei viida läbi õiges järjestuses.
«Hüvitis peaks olema järjekorras viimane aruteluküsimus, mitte esimene. Ma olen varem osalenud paljudes sarnastes protsessides ja neid ka juhtinud. Minu viga oli praegusel juhul see, et ma ei jäänud piisavalt kindlaks oma arusaamale hea juhtimise põhimõtetest, mistõttu peale jäi administratiivloogika. Selle pärast on mul tõesti kahju,» ütles Rubesa.

Riia magalarajoonis Zolitūdes varises 21. novembri õhtul kokku Maxima ostukeskus. Hukkus 54 inimest, nende seas kolm päästetöötajat, kümned inimesed said viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles