Saksa prokuratuur nõuab 92-aastasele endisele SS-ohvitserile eluaegset vanglakaristust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine SS-ohvitser Siert Bruins seisab Teise maailmasõja aegsete kuritegude eest kohtu all juba mitmendat korda.
Endine SS-ohvitser Siert Bruins seisab Teise maailmasõja aegsete kuritegude eest kohtu all juba mitmendat korda. Foto: SCANPIX

Saksa prokuratuur nõuab Hollandi vastupanuvõitleja mõrvamises süüdistatavale 92-aastasele endisele SS-ohvitserile Siert Bruinsile eluaegset vanglakaristust.

Bruinsi süüdistatakse hollandalase Aldert Klaas Dijkema mõrvamises 1944. aastal Saksa-Hollandi piiril. Süüdistuse kohaselt tulistas Bruins oma ohvrit neli korda selga, edastas BBC.

Mahalaskmise tellis küll Bruinsist kõrgemal positsioonil asunud sõjaväelane, ent kohtu sõnul olnuks äärmisel tebatõenäoline, et teda käsu täitmata jätmise korral karistatud oleks.

Bruins on küll tunnistanud, et viibis sündmuskohal, ent väidab, et tema ei olnud see, kes päästikule vajutas. Saksa televisoonile antud intervjuus väitis ta, et kõndis laskude kostmise ajal hoopis vangi kõrval.

Koos Bruinsiga peaks sama mõrva eest kohtu all olema ka teine mees, ent tema on nüüdseks surnud.


Bruins oli mõrva toimumise ajal SSi vabatahtlik ning natside luureteenistuse liige. Temast sai Saksa kodanik 1943. aastal nn füüreri seaduse alusel, mis lubas kõikidele natside kaastöölistele kodakondsust. Pärast sõja lõppu keeldus Saksamaa Bruinsi Hollandile välja andmast.

1980. aastal mõisteti Bruinsile kahe juudist venna tapmise eest seitsmeaastane vanglakaristus.

Hageni linnas toimuv kohtuprotsess on üks viimaseid omataolisi, sest Bruins on viimane kahtlusalune natsikurjategija.

Kolme Hollandi tsiviilisiku mõrvamises süüdi mõistetud endine SS-ohvitser Heinrich Boere alustas elaegse vanglakaristuse kandmiste 2011. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles