Suurbritannia panustab Süüria keemiaarsenali hävitamise protsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud
Süüria põgenikud Foto: SCANPIX

Suurbritannia panustab Süüria keemiaarsenali hävitamise protsessi ühe mereväe laevaga ning hävitab 150 tonni tööstuslikke kemikaale, teatas Briti välisministeerium reedel.

Sõjalaev «aitab tagada Taani ja Norra kaubalaevade julgeolekut rahvusvahelistes vetes kogu Süüria keemiaarsenali riigist meritsi väljatoimetamise ajal», ütles välisministeeriumi pressiesindaja.

Lisaks on London andnud nõusoleku pakkuda Ühendriikidele kõige tundlikumate kemikaalide hüdrolüüsiks eriotstarbelist varustust enne nende lõplikku hävitamist rahvusvahelistes vetes USA sõjalaeva pardal.

Mõned Süüria keemiaarsenali kuuluvad kemikaalid ei ole iseenesest ohtlikud ning 150 tonni niisuguseid kemikaale transporditakse hävitamiseks Suurbritanniasse.

Praegu ootavad Küprose vetes kaks Taanile ja Norrale kuuluvat fregatti, mille ülesandeks on saata Latakiasse relvade järele siirduvaid Põhjamaade kaubalaevu. Põhjamaade alustega transporditakse kemikaalid Itaalia sadamasse, kus need lastitakse ümber arsenali hävitamiseks kohandatud Ühendriikide laevale.

USA ja Venemaa vahendatud rahvusvahelise kokkuleppe kohaselt tuleb Süüria kõige ohtlikumad keemiarelvad toimetada riigist välja 31. detsembriks ning hävitada 2014. aasta 30. juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles