Hodorkovski: armuandmispalve soovitas mul esitada Genscher

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hodorkovski saabus Berliini müüri muuseumisse, kus annab peagi pressikonverentsi.
Hodorkovski saabus Berliini müüri muuseumisse, kus annab peagi pressikonverentsi. Foto: SCANPIX

Hodorkovski andis intervjuu Vene telekanalile Dožd, kus rääkis, et amnestiataotluse soovitas tal esitada Saksamaa endine välisminister Hans Dietrich Genscher.


Genscheri soovitusel rõhus Hodorkovski ka taotluses inimlikkusele ning tõi põhjenduseks eelkõige ema haiguse. Hodorkovski tunnistas, et Putin nõudis talt süü omaks võtmist, ent see võimalus oli tema jaoks välistatud.

Oma süütust ning süü omaksvõtmisest hoidumist kinnitas Hodorkovski ka reedel pärast vabanemist pressiesindaja vahendusel edastatud teadaandes.

Kremli kriitik lisas, et niipea, kui ta kuulis Putini esinemisest ajakirjanike ees, mõistis ta, et pääseb peagi vabadusse.

«Ma kogusin otsekohe kokku kõik oma paberid, sest need on kõige olulisem vara, mida ma endaga kaasa võtta tahtsin,» sõnas ta.

Lisaks amnestiataotlusele kirjutas Hodorkovski Putinile ka isikliku kirja, kus esitas argumente, miks ta peaks vabastatama ning rääkis oma tulevikuplaanidest. Hodorkovski kinnitas, et kirja sisu pole sugugi saladus ning seal on vaid sama info, mida ta juba ka meediaga jaganud on. «Välja arvatud teemad mida ma ei taha lahata perekondlikel põhjustel,» lisas ta. Kremli kriitik mainis, et on Putinile kirja avaldamata jätmise eest tänulik.

Dožd küsis Hodorkovskilt ka, kas ta peab juhtunu pärast vimma. «Ma väänaks tõde, kui ütleksin, et mul ei ole selle suhtes mingeid tundeid. Ent ma teen endaga tõsiselt tööd, sest ma olen alati arvanud, et olnu meenutamine on vale ja ebavajalik,» lausus ta.

Saksamaa roheliste parlamendisaadik Marieluise Beck, kes viibis eile Hodorkovski juures enam kui tunni, kinnitas, et mehe naasmine Venemaale ei ole kavas, ent lisas, et tal ei ole volitusi endise ärimehe tulevikuplaanidest rohkem rääkida.

Hodorkovski võimalikust vabastamisest rääkis Venemaa president Vladrimir Putin esimest korda üllatuslikult neljapäeval pärast enam kui nelja tunni pikkuse pressikonverentsi ametliku osa lõppu. Juba reedel tuli Kremlist teade, et amnestiataotlus on rahuldatud, sellel on Putini isiklik allkiri ning Hodorkovski on vaba mees.

Hodorkovski lennutati pärast vabanemist Karjalas asuvast kolooniast helikopteriga Peterburgi, kust ta suundus eralennukiga edasi Berliini. Täna kell 14:00 annab ta Berliini müüri muuseumis pressikonverentsi.

Mõned päevad enne Hodorkovski vabastamist andis Venemaa välja ulatusliku amnestia enam kui 20 000 vangile. Teiste seas pääsevad vabadusse ka Pussy Rioti liikmed ja Greenpeace'i aktivistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles