Analüütik: Hiina püüab võita kübersõja enne esimest lahingut

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberkurjategijad ei tunne riigipiire. Võimalike ohtude eest tuleb ennast kaitsta.
Küberkurjategijad ei tunne riigipiire. Võimalike ohtude eest tuleb ennast kaitsta. Foto: Liis Treimann

Hiina strateegia on saavutada küberluure ja pehme jõuga mõjutamise abil võit juba enne esimest lahingut, Venemaa on küberareenil aktiivne eelkõige poliitika ja seadmete vallas, mille abil kontrollisüsteeme luua, ütles USA analüütik Timothy L. Thomas.

Täna Tallinnas küberkaitsekonverentsil esinenud analüütik Timothy L. Thomase sõnul tähendab nn pehme jõu kasutamine, et partner pannakse ilma jõuvõteteta tahtma midagi, mida tegelikult ise soovid, vahendas ERR Uudised.

Thomas tõi Venemaa infosõjastrateegia näitlikustamiseks välja muinasjutu, kus kilpkonna süüa tahtev rebane meelitab looma oma kilbist loobuma, et talle siis hambad sisse lüüa. Selleks sätib ta kilpkonna kodu ette ekraani, kus on näha pidevalt pilte taeva all lendavatest kilbita suguvendadest ning viimaks tekib kilbikandjal nii suur isu ise sama suuta, et ta vabatahtlikult kilbi seljast võtab.

Hiina strateegiat iseloomustas kõneleja muinasjutuga hiirest ja kassist, kus hiir (sümboliseerides Hiinat) meelitab kassi (USA) endale kella kaela panema, et tema lähenemist kuulda, kasutades samuti kavalat taktikat, nii et kass enda arvates omal soovil kella kaela riputab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles