Lõuna-Korea luure: Kimi hukatud tädimees üritas maadevaraäri oma kontrolli alla saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) ja tema nüüdseks hukatud tädimees Jang Song-thaek.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) ja tema nüüdseks hukatud tädimees Jang Song-thaek. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni tädimehe tagandamise ja hukkamise taga oli tema katse võtta oma kontrolli alla riigi tulus kivisöeeksport, ütles täna Lõuna-Korea luureülem.

Kimi kõikvõimas tädimees ja tema poliitiliseks regendiks peetud Jang Song-thaek hukati 12. detsembril süüdistatuna riigipöörde kavandamises ja korruptsioonis. Jangi hukkamine, mida peetakse suurimaks poliitiliseks kannapöördeks Põhja-Koreas pärast Kimi võimuletulekut kaks aastat tagasi, vallandas spekulatsioonid, et ta jäi kaotajaks võimuvõitluses vanameelsete sõjaväejuhtidega.

Lõuna-Korea riikliku luureteenistuse juhi Nam Jae-jooni sõnul etendasid Jangi languses olulist rolli tema katsed saada oma kontrolli alla riiklik maavaradeäri. Nam ütles Lõuna-Korea parlamendis esinedes, et praegu ei tundu Kimil olevat Põhja-Korea olukorra kontrollimisega probleeme, kuid vahemikus jaanuarist märtsini võib ta siseriikliku ühtsuse tugevdamiseks korraldada taas relvaprovokatsioone.

«Jang sekkus liiga suurel määral kivisöega seotud tulusate riigiettevõtete tegevusse,» ütles Nam suletud uste taga toimunud kuulamisel.

Valdav osa Põhja-Korea maavarade ekspordist läheb Hiinasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles