Viis üllatavat fakti Mihhail Kalašnikovi kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kuulsa automaatrelva AK-47 looja Mihhail Kalaššnikov koos tänapäevase mudeliga sellest relvast.
Vene kuulsa automaatrelva AK-47 looja Mihhail Kalaššnikov koos tänapäevase mudeliga sellest relvast. Foto: SCANPIX

Vene uudisteportaal Moscow Times tõi välja viis üllatavat fakti üleeile 94-aastaselt surnud automaadi AK-47 konstruktori Mihhail Kalašnikovi kohta.

1. Kalašnikov oleks lapsena peaaegu surnud.

2009. aastal intervjuus Iževski nädalalehele Tsentr tunnistas Kalašnikov, et kõigest mõne aasta vanuselt tabas teda raske haigus, mistõttu pöördusid tema vanemad isegi kirstuvalmistaja poole. Pärast mõõtude võtmist Kalašnikov aga paranes ning ka kirstu tegemisest loobuti.

2. Kalašnikov peeti kinni ebaseadusliku relva omamise eest.

15-aastasena peeti Kalašnikov kinni süüdistatuna ebaseadusliku relva omamise eest, kuna sõber oli talle kinkinud katkise Browning-tüüpi püstoli. Kaks päeva hiljem Kalašnikov vabastati.

3. Kalašnikov ei lõpetanud kunagi keskkooli.

Pärast arreteerimist lahkus Kalašnikov koolist, kuigi tänaseni pole selge, kas ta visati välja. Kalašnikov asus tööle ühes Kasahstani raudteejaamas. Kuigi Kalašnikov ei lõpetanud keskkooli ega astunud kunagi ülikooli, anti talle 1971. aastal doktorikraad.

4. Kalašnikov ei suutnud ratast kokku panna.

Jalgratas oli esimene asi, mida noor Kalašnikov enda sõnul üritas kokku panna, kuid ettevõtmine ebaõnnestus. 2007. aastal intervjuus Altaiskaja Pravdale ütles Kalašnikov, et noorena püüdis ta ehitada ka igiliikurit. «Kuid see ei töötanud. Ma vajasin palju metallosi ja sel ajal oli suur defitsiit,» märkis Kalašnikov ise hiljem.

5. Kalašnikov pani kokku muruniiduki.

Kuigi jalgratta ja igiliikuri kokkupanemine ebaõnnestus, aitas Kalašnikov inimeste igapäevaelu lihtsamaks muuta. Näiteks pani ta piimapudelite vedamiseks mõeldud korvist ja pesumasina varuosadest kokku muruniiduki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles