Jaapani peaminister pahandas naabreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe Yasukuni templis.
Shinzo Abe Yasukuni templis. Foto: SCANPIX

Jaapani peaministri Shinzo Abe otsus külastada täna Yasukuni pühamut võib saaretüli tõttu niigi teravaid suhteid piirkonnas veelgi pingestada.

Hiinat on aastaid ärritanud Jaapani tipp-poliitikute tava külastada Tokyo kesklinnas asuvat templit, mis on pühendatud sõjas langenud jaapanlastele, sealhulgas pärast Teise maailmasõja lõppu surma mõistetud sõjaroimaritele, kes Pekingi kinnitusel vastutavad ka tuhandete hiinlaste surma eest.

«Ma tegin selle visiidi lubadusega luua ajastu, kus inimesed ei pea mitte kunagi kannatama katastroofi pärast sõjas,» ütles Abe, kelle sõnul ei soovinud ta riivata naabrite tundeid.

Uudisteagentuuri AFP teatel on Hiina riigimeedia jõudnud juba Abe visiiti aga kritiseerida, ka Hiina välisministeeriumi esindaja nimetas seda täiesti vastuvõetamatuks ning teatas, et Jaapan peab nüüd kõigi sellest tulenevate tagajärgede eest vastutama.

Lisaks hiinlastele on templikülastused vihastanud ka korealasi, kes peavad end samuti Jaapani agressiooni ohvriks.  

Abe on korduvalt templit külastanud, kuid kunagi varem polnud ta templit külastanud peaministrina.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles