Indias vahistatud Eesti piraadikütid vabastati kautsjoni vastu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaman Guard Ohio 18. oktoobril India Tuticorini sadamas.
Seaman Guard Ohio 18. oktoobril India Tuticorini sadamas. Foto: AFP / Scanpix

India Tuticorini linna kohus vabastas täna kautsjoni vastu kõik laeva Seaman Guard Ohio meeskonna 35 liiget, nende hulgas 14 eestlast.

USA firmale AdvanFort kuuluva laeva meeskond vahistati oktoobris pärast seda, kui pardalt avastati relvi ja laskemoona, vahendas uudisteagentuur IANS.

«Politsei pidi esitama süüdistuse 60 päeva jooksul. Nad aga ei teinud seda, seega vabastas kohus nad kautsjoni vastu,» ütles meeskonna advokaat Joseph Jawahar.

Laev sattus India vetesse 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

Mitmed India ametnikud küsitlesid laeva personali pardalt avastatud relvadega seoses. Ametnikud ütlesid IANSile varasemalt antud intervjuudes, et meeskonnaliikmete ütlused olid vasturääkivad. Samuti ei kinnitanud esitatud dokumendid nende juttu.

Seega 18. oktoobril vahistati 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

AdvanForti sõnul sattus laev India vetesse, sest põgenes tsüklon Phailini eest. Tsüklon tabas aga India osa, mis jäi kaugele sellest, kust laev avastati.

Politsei sõnul liikus laev teadmata põhjustel kaua aega India lähedal. Korrakaitsjatele jäi samuti selgusetuks, miks oli laevale ostetud 1500 liitrit diiselkütust ebaseaduslikult, kui selle oleks saanud hankida legaalselt India sadamatest.

Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles