KAVis sai tulevahetuses surma kuus Tšaadi rahuvalvajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Banguis KAVis 26. detsembril.
Prantsuse sõdurid Banguis KAVis 26. detsembril. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis sai tulevahetuses surma kuus Tšaadi rahuvalvajat, teatas üksuste esindaja neljapäeval.

Rahuvalvajad said surma kolmapäeval, ütles pressiesindaja Eloi Yao. «Eile valitses linnas täielik kaos ja see kaos kestis õhtuni, täna püüame aru saada, mis juhtus,» seletas ta.

Aafrika Liidu rahuvalvejõudude Tšaadi kontingenti süüdistatakse kristlaste ja moslemite konfliktis moslemi mässuliste toetamises.

ALi rahujõudude (MISCA) esindaja teatas, et Tšaadi üksus viiakse lähipäevil Banguist välja riigi põhjaossa julgeolekut tagama.

Paljud Bangui elanikud süüdistavad Tšaadi võime moslemiusku Séléka mässuliste riigipöörde mahitamises. Riigipöördega sunniti KAVi senine president François Bozizé maalt lahkuma.

Esmaspäevasel meeleavaldusel Banguis nõudsid protestijad lisaks president Michel Djotodia taandumisele ka Tšaadi vägede lahkumist ALi rahujõududest, mis üritavad koos Prantsuse vägedega vägivallast haaratuid riigis korda taastada.

Tšaadi sõdurid avasid peamiselt kristlastest meeleavaldajate pihta tule, tappes ühe mehe ja vigastades veel 40 inimest.

Teisipäeval ütles Burundi üksuse kolonelleitnant Potien Hakizimana, et tema sõdurid relvitustasid Banguis endisi mässulisi, kui Tšaadi sõdurid nende pihta granaadi viskasid ja seejärel tule avasid.

Osa Burundi sõduritest avas tema sõnul vastutule, haavates kolme Tšaadi sõjaväelast.

Kolmapäeval leidsid Bangui elanike ja pealtnägijate sõnul mitmel pool pealinnas aset tulevahetused, kuid konflikti osapooled ei ole teada.

Rahvusvahelise Punase Risti eestkõneleja David Pierre Marquet teatas neljapäeval, et Bangui tänavatelt leiti ühe päeva jooksul 40 laipa, veel 60 inimest sai haavata.

ALil on KAVis 3700 rahusõdurit, neist 850 moodustab Tšaadi väeüksus. Lisaks ALi vägedele üritab KAVis korda taastada Prantsusmaa 1600-meheline väekontingent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles