Venemaa tõotas Musta mere laevastikku naabrite vastu mitte kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev täna Tarass Ševtšenko ülikoolis Kiievis.
Dmitri Medvedev täna Tarass Ševtšenko ülikoolis Kiievis. Foto: SCANPIX

Venemaa ei kavatse oma Ukrainas asuvat Musta mere sõjalaevastikku naabrite ründamiseks kasutada, teatas täna president Dmitri Medvedev.


«Lubage mul anda otsekohene vastus järgmisele küsimusele: kas Venemaa kasutab tulevikus oma Musta mere laevastikku naaberriikide ründamiseks? Ei, ei kasuta. Oleme rahumeelne riik,» ütles Medvedev Kyiv Posti teatel Kiievis Tarass Ševtšenko nimelise riikliku ülikooli tudengite küsimustele vastates.

Tõelisi julgeolekugarantiisid pakub «rahvusvaheliste suhete süsteem – meie kohustused ÜROs, nagu ka kohustused rahvusvaheliste kokkulepete ja 1975. aasta Helsingi lepete raames,» ütles ta.

«See, kas me eirame rahvusvahelist õigust, on skolastiline küsimus. Muidugi me seda ei ignoreeri. See ei ole Venemaa huvides. Venemaa on suur riik, millel on mitmeid huve. See mõjuks meile negatiivselt, kui me hakkame ülejäänud rahvusvahelisest üldsusest erinevalt käituma,» märkis ta.

Ukraina nõustus eelmisel kuul kuni 2042. aastani Krimmi poolsaarel paikneva Sevastoopoli mereväebaasi Vene laevastikule rentima. Vastutasuks saab Kiiev Moskvalt maagaasi kolmandiku võrra odavamalt, vahendas Reuters.

Medvedev lisas, et baasilepe läheb Venemaale maksma kokku umbes 40 miljardit dollarit, mis on märksa kõrgem hind kui see, mida selliste baaside eest maksavad Ühendriigid või NATO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles