Ukraina ootab Euroopa Liidult kahju kompenseerimist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov vabas õhus president Viktor Janukovitši poolehoidjatele kõnet pidamas.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov vabas õhus president Viktor Janukovitši poolehoidjatele kõnet pidamas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Peaministri Mõkola Azarovi sõnutsi kavatseb Ukraina nõuda Euroopa Liidult kahjude hüvitamist, mida riik kandis eurointegratsiooni esimeses etapis.

Ukraina võimud loodavad, et neile kompenseeritakse seoses assotsiatsioonikõneluste ja vabakaubandustsooni loomisega tekitatud kahju.

«Me oleme esitanud veel ühe tingimuse, et meie läbirääkimised võiksid jõuda lõpule: see on niinimetatud rakendamise ehk siis nende kokkulepete realiseerimise tingimus. Vaatame siis, kas meile kompenseeritakse vabamajandustsooni kahjud esimese etapi jooksul,» vahendab Dienas Bizness Azasrovi poolt Ukraina Esimese Riikliku Telekanali eetris öeldud sõnu.

Peaminister nimetas ka numbreid: Ukraina kaubandussaldo Euroopa Liiduga on 10 miljardit eurot miinuses.

Azarovi sõnutsi sünnitas kompensatsiooni nõudmise idee Euroopa poliitikute käitumine ajal, mil Ukrainal tekkisid euroliidult abi palumise tõttu probleemid Venemaaga.

«Me panime oma partneritele ette, kui meil tekkisid kaubavahetusprobleemid Venemaaga: võtke meie vaguneid. Ei, nemad ei taha,» selgitas peaminister. Lisaks keeldus EL kasvatamast Ukraina majanduse jaoks vajalike toodete impordi mahtu.

Azarov tunnistas, et esimene Venemaalt saadetud abilaenu portsjon – kolm miljardit dollarit – «tuli lasta käiku selleks, et katta kõik sotsiaalmaksed» ehk pensionid ja töötasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles