Saarela: Greenpeace'i aktivistide vabastamine oli Vene ametnike PR-trikk

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i aktivist Sini Saarela eile hilisõhtul Helsingi raudteejaamas.
Greenpeace'i aktivist Sini Saarela eile hilisõhtul Helsingi raudteejaamas. Foto: SCANPIX

Greenpeace’i aktivist Sini Saarela ütles kodumaale Soome saabudes, et tema ja ta kaaslaste vabastamine oli Vene ametnike PR-trikk.

Saarela tunnistas, et tunneb suurt kergendust ja et tal on väga hea meel koduste juurde pääsemise üle, vahendas iltalehti.fi.

Ta ei tahtnud päris täpselt rääkida, mis Petšora merel juhtus, kui ta koos ühe teise aktivistiga püüdis ronida Gazpromi naftaplatvormile. «Tahtsime avaldada meelt naftapuurimise vastu Arktikas. Teisiti ma sellele küsimusele ei vasta,» ütles ta.

Saarela hinnangul oli ettevõtmine siiski edukas, kuigi nad naftaplatvormile Prirazlomnaja ei pääsenud, kuna enne jõudis kohale Vene piirivalve.

«Arktika ja kliimamuutused on pälvinud päris suurt tähelepanu üle maailma ja ka Soomes, samuti Venemaal,» tõdes ta.

Vene ametivõimude jaoks, kes otsustasid aktivistid vabaks lasta, tal ühtegi head sõna ei leidu. «Ma ei näe ühtegi põhjust, miks pidi meile armu andma. Me ei sooritanud kuritegu, seega on armuandmine mõttetu,» rääkis ta.

«Meid võeti rahvusvahelistes vetes kinni ebaseaduslikult,» rõhutas ta.

Saarela sõnul on tegemist Vene ametivõimude ajutise PR-trikiga. «Meiega seotud laiem lugu on endiselt lõpetamata. Laev seisab arestituna (Murmanskis, PM) ja eksisteerib võimalus, et meie vastu esitatakse uusi süüdistusi,» rääkis ta.

Venemaa on juba alustanud naftapuurimist Prirazlomnajal, kuhu aktivistid üritasid septembris ronida. Vaatamata sellele ei arva ta, et nende ettevõtmine luhtus. «Meie protestiaktsiooni tõttu said inimesed teada, et maailmas on taolisi naftapuurimisplaane ja neid tehakse ka teoks.»

Saarela ütles, et ei välista sarnastel meeleavaldustel osalemise võimalust ka edaspidi. «Ma jätkan tööd Arktika kaitsmisel,» kinnitas ta.

Naine saabus Peterburist Helsingisse eile hilisõhtul kiirrongiga Allegro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles