Venemaa lükkas kanderaketi Sojuz-2.1V esmastardi uude aastasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanderakett Sojuz-2 Plessetski kosmodroomil Venemaal.
Kanderakett Sojuz-2 Plessetski kosmodroomil Venemaal. Foto: SCANPIX

Venemaa uue nö kerget tüüpi raketikandja Sojuz-2.1V, millele asus tudengisputnik Aist ja seadmeteplokk Volga, tänane start Plessetski kosmodroomilt jäi ära.

Esialgsete plaanidel järgi pidi see leidma aset kell 14 Moskva aja järgi, vahendas Interfax.

Nüüdseks on aga kindel, et start lükati uude aastasse. Sellest teatas uudisteagentuurile Interfax-AVN kaitseministeeriumi haldusalasse kuuluvate õhu- ja kosmosekaitsevägede pressiteenistuse juht polkovnik Dmitri Zenin. «Start lükati edasi 2014. aastasse, viiakse läbi kompleksseid katsetusi,» ütles ta.

Uut tüüpi kanderaketi Sojuz-2.1V esmastart pidi leidma aset 2012. aasta neljandas kvartalis, kuid see lükkus korduvalt edasi.

Nüüd oli teada, et start toimub 23. detsembril ja kanderakett viidi 18. detsembril juba ka stardiplatvormile. Täiendavate katsete vajalikkuse tõttu lükati start ühe ööpäeva võrra edasi, kuid ka 24. detsembril seda ei toimunud.

Riiklik komisjon otsustas 25. detsembril, et start leiab aset samal päeval, kuid mõni minut enne seda otsustas kaitseministeerium lükata selle uude aastasse.

Roskosmose peadirektori pressiesindaja ütles täna üllatuslikult, et kosmodroomil nõu pidanud riikliku komisjoni otsusel leiab esmastart aset kell 14 Moskva aja järgi, kuid tegelikkuses nii ei juhtunud.

Kaheastmeline kanderakett Sojuz-2 on mõeldud väikeste sputnikute toimetamiseks Maa-lähedasele orbiidile. Sojuz-2.1V kandejõud on ligi 2800 kilogrammi. Kanderakett kaalub 160 tonni ja see on 44 meetrit pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles