ÜRO: Süüria keemiaarsenal ei saa tähtajaks välja veetud

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria režiimi toetaja eile Damaskuses, käes samal päeval oma 48-aastast sünnipäeva tähistanud Bashar al-Assadi pilt.
Süüria režiimi toetaja eile Damaskuses, käes samal päeval oma 48-aastast sünnipäeva tähistanud Bashar al-Assadi pilt. Foto: SCANPIX

Süüria ei suuda oma kõige ohtlikumaid keemiarelvi tõenäoliselt 31. detsembri tähtajaks riigist välja viia, teatas ÜRO laupäeval.

ÜRO ja Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) sõnul on Süüria keemiaarsenali osas tehtud «olulisi edusamme», kuid president Bashar al-Assadi valitsus peab «tugevdama jõupingutusi» rahvusvahelisele kogukonnale lubatud tähtaegade täitmiseks.

Rahvusvahelised eksperdid jõudsid reedel kokkuleppele, et Süüria kõige ohtlikumad keemiarelvad toimetatakse Itaalia kaudu rahvusvahelistesse vetesse ning hävitatakse USA sõjalaeva pardal, ütles kõnelusi vahendanud Venemaa.

Venemaa toimetas detsembris lennukitega Süüriasse 75 autot ja muud varustust, et aidata keemiarelva komponendid Latakia sadamasse toimetada. Taani ja Norra sõjalaevad ootavad Küprosel, et eskortida Põhjamaade kaubalaevu ühte Itaalia sadamasse. Seal laaditakse need USA sõjalaevale Cape Ray ja hävitatakse rahvusvahelistes vetes.

Süüria nõustus USA-Venemaa leppega loovutama üle 1000 tonni keemiarelvi, et vältida Ühendriikide karistusaktsiooni sadade tsiviilisikute elu nõudnud augustikuise keemiarünnaku eest, milles lääs süüdistab president Assadi režiimi.

Venemaa ütleb, et keemiarünnaku 21. augustil Damaskuse lähedal korraldasid ülestõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles