Antarktikas jäävangis olevad teadlased ootavad järgmist päästmiskatset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina jäämurdja Xue Long (ka Snow Dragon), mis püüdis tõtata appi Antarktikas lõksu jäänud Vene laevale Akademik Šokalski, loobus plaanist ja pööras otsa ringi.

Xue Long oli hädalisest kuue meremiili ehk ligi 11 kilomeetri kaugusel, kui kapten otsustas keeruliste jääolude tõttu edasi mitte liikuda, vahendas CNN Austraalia mereohutusametit (AMSA).

Laev naasis jäävabasse piirkonda ja jäi Akademik Šokalski naabrusesse, et olla vajadusel abiks.

AMSA pressiesindaja Andrea Hayward-Maheri sõnul on laeva pardal helikopter, mida saaks evakueerimisel kasutada.

Jäässe kinni jäänud laevale tõttas appi Prantsuse jäämurdja, kuid AMSA otsusel tühistati see missioon eile keskpäeval. Nüüd liigub hätta sattunu suunas jäämurdja Aurora Australis, mis peaks kohale jõudma täna õhtuks.

Hayward-Maheri sõnul on Austraalia laeval niisugused seadmed, mida Hiina ega Prantsuse jäämurdjatel pole. Need suudavad murda läbi ühe meetri paksusest jääst, Aurora Australis aga 1,35 meetri paksusest jääst, selgitas ta.

Mõningate teadete järgi on jää aga vähemalt kaks meetrit paks ja siis võib juhtuda, et Austraalia laev jääb samuti jää murdmisega jänni, rääkis Hayward-Maher.
Akademik Šokalski jäi jäässe kinni lõppeva nädala esmaspäeval. Selle pardal on 74 teadlast, turisti ja meeskonnaliiget.

Ekspeditsiooni juhtiv professor Chris Turney rääkis CNNile, et laevaga on praegu kõik korras ja inimeste meeleolu on hea. Tema sõnul ümbritseb laeva jää, mis on kohati kuni kolm meetrit paks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles