Kongo DV ülestõusus sai surma 73 ründajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo Demokraatliku Vabariigi julgeolekujõud.
Kongo Demokraatliku Vabariigi julgeolekujõud. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi julgeolekujõud surusid esmaspäeval pealinnas Kinshasas ja mujal riigis maha lühikese ülestõusu, surma sai vähemalt 73 inimest, teatasid võimud.

Hukkunute seas oli rohkem kui 70 mässulist ja kolm valitsusvägede sõdurit.

«Ohvrite arv on kasvanud. Rohkem kui 70 ründajat tapeti, neist umbes 50 Kinshasas. Surma sai ka kolm valitsusvägede sõdurit,» täpsustas valitsuse eestkõneleja Lambert Mende.

Ülestõusnud võtsid rahvusringhäälingu hoones pantvange ning ründasid Kinshasa lennuvälja ja relvajõudude peakorterit, teatas Kongo DV valitsus.

Ühe teletöötaja sõnul olid pantvangivõtjad nimetanud end 2006. aastal presidendiks kandideerinud pastori Joseph Mukungubila Mutombo poolehoidjateks.

«Lennuväljal sai surma 16, rahvusringhäälingu hoones kaheksa ja kindralstaabis 16 ülestõusnut,» ütles valitsuse esindaja Lambert Mende. «Julgeolekujõudude ja tsiviilelanikkonna seas ohvreid ei ole.»

Mende ütles telepöördumises, et ründajaid ei ole veel tuvastatud ning «agressiooni» eesmärk oli elanikkonna terroriseerimine.

«Arvestades ründajate väikest arvu ja viletsat relvastust, ei ole meil muljet, et neil oleks muud eesmärki kui külvata uusaastapidustuste eel paanikat ja hirmu,» ütles valitsuse esindaja.

Valitsusallika sõnul toimusid «hästijuhitud rünnakud» suhteliselt rahulikus Kinshasas, Lubumbashis ja Kindus. «Olukord on kõikjal kontrolli all,» lisas ta.

Politsei teatel võtsid relvastatud noorukid riigitelevisiooni RTNC hoones pantvangi mitu ajakirjanikku.

«Neil on matšeeted ja tulirelvad. Nad võtsid ajakirjanikud pantvangi,» ütles politsei esindaja kolonel Mwana Mputu.

Enne seda, kui riigitelevisioon eetrist kadus, olid ekraanil kaks hirmunud saatejuhti, kelle selja taga seisnud noormees paistis neid ähvardavat. Kohalikud elanikud kuulsid riigitelevisiooni hoones ja selle ümbruses tulistamist. Tulistamisest teatati ka Tshatshisi sõjaväebaasi ja rahvusvahelise lennuvälja ümbruses Ndjilis.

USA saatkond teatas esmaspäeval, et on saanud «arvukalt teateid tulevahetustest ja relvakokkupõrgetest Kinshasa ümbruses ning sõjaväe ja politsei kontrollpunktide loomise ja barrikaadide püstitamise kohta».

«Saatkond kutsub kõiki Kinshasas viibivaid USA kodanikke uute teadaanneteni mitte ringi liikuma,» teatas saatkond oma võrgulehel.AFP ajakirjanike teatel saadeti politsei, sõjavägi ja president Joseph Kabila vabariiklik kaardivägi pealinna korda taastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles