Tuhastamist nõudnud ametnikud pistsid juba kirstus maetud mehe põlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed Hiinas.
Surnuaed Hiinas. Foto: SCANPIX

Vaidlus ühe Hiina pere ja ametnike vahel, kes nõudsid, et nende vana sugulane tuhastataks, mitte ei maetaks kirstus, päädis sellega, et ametnikud kaevasid laiba üles ja pistsid põlema.


13. detsembril surnud 83-aastane talunik Cheng Chaomu maeti Ida-Hiinas Anhui provintsis Qinfengis kolm päeva hiljem vastavalt vana mehe surmaeelsetele soovidele.

Kui ametnikud said teada, et oli toimunud kirstumatus, nõudsid nad, et lahkunu perekond surnu üles kaevaks ja kremeeriks. Perekond ignoreeris ametnike nõudmist, mispeale ametnikud läksid politseinike ja tuletõrjujate saatel Chengi haua juurde, kaevasid kirstu välja, valasid sellele bensiini ja pistsid põlema.

«Nad ei lasknud meid lähedale,» kirjeldas lahkunu tütar Cheng Yinzhu provintsi telekanalile, mis näitas ka videolõiku politsei ja külaelanike vastasseisust pärast sundtuhastamist.

See juhtum on äärmuslik näide sellest, kuidas Hiina võimud üritavad kodanikke sundida eelistama tuhastamist kirstumatustele.

Hiinlaste traditsioonilise usu järgi laseb surnukeha maasse matmine lahkunu hingel rahu saada. Konfutsianismi kohaselt tuleb tagada, et surnu keha, juukseid ja nahka matmise käigus ei rikutaks.

Hiina võimud on kutsunud inimesi surnuid tuhastama alates 1950ndaist. 2012. aastal tuhastati aga vaid 49,5 protsenti kõigist selles riigis surnuist.

Nüüd pakuvad mõned linnad lausa preemiat perekondadele, kes nõustuvad oma lahkunud lähedase põletada laskma ja tuha merre puistama. Hauaplatsi hind mõnedes Hiina surnuaedades ulatub aga juba kümnete tuhandete USA dollariteni.

Hiina seadustes pole selget karistust neile, kes lähedast ei tuhasta. Samuti tühistas riiginõukogu mullu seaduse, mis lubas sundtuhastamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles