Soul süüdistas sõjalaeva uputamises Põhja-Koread

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Korea välisministri sõnul on ilmselge, et sõjalaeva Cheonan uppumises märtsis on süüdi Põhja-Korea.


Kuigi Lõuna-Korea kõrged ametiisikud on varem korduvalt andnud mõista, et kommunistlik põhjanaaber oli laevahukuga seotud, on Yu Myung-Hwani tänane avaldus esimene kord, mil 46 sõjaväelase elu nõudnud tragöödia põhjustamises ametlikult Pyongyangi süüdistatakse.

Ajakirjaniku küsimusele, kas Põhja-Korea uputas Cheonani, vastas Yu AFP teatel täna: «Arvan, et see on ilmne,» ning lisas, et Soulil on piisavalt tõendeid arutamaks intsidenti ka ÜRO Julgeolekunõukogus.

Pyongyang on seni eitanud oma süüd Cheonani hukus.

Lõuna-Korea uudisteagentuuride teatel leidsid uurijad aga laevahuku paigast torpeedokillu, mille seerianumber oli kirjutatud Põhja-Korea kirjatüübis.

Kui see avastus homme avaldatavas ametlikus uurimisraportis kinnitust leiab, oleks see seni tugevaim tõend, et korveti murdis kaheks tükiks just Põhja-Korea torpeedo.

Lõuna-Korea pöördub Julgeolekunõukogu poole ilmselt palvega karmistada Pyongyangile kehtestatud sanktsioone. Vetoõigust omav Hiina, Põhja-Korea peamine liitlane, toetaks seda tõenäoliselt aga vaid siis, kui Souli tõendid oma põhjanaabri süüst ümberlükkamatuks osutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles